Банкеръ Weekly

Общество и политика

Тъй рече президентът

Часове след избора си Плевнелиев акцентира върху нереални и неизпълними ангажименти

Какво щеше да се случи, ако в първата си изява като президент на България Росен Плевнелиев беше обявил край на хленченето и фалшивите обещания, взаимните обвинения и остарелите догми, които задушават и обезсмислят политиката?


Първо, щеше да покаже, че не само е прочел някои книги на политици- на Конрад Аденауер, на Меги Тачър, на Роналд Рейгън..., но е и научил нещо.


Второ - щеше да направи категорична заявка за еманципиране от Бойко Борисов. Можеше да ограничи щетите, цитирайки Обама. А в присъствието на Джеймс Уорлик премиерът едва ли отново би посегнал към ухото на Плевнелиев, както направи след първия тур на изборите, когато кандидатът Му за президент се опита да избръщолеви, че щял да е независим.


Има и още нещо, много съществено. Плевнелиев рече, че вторият мандат на Тъчър и Рейгън навремето се дължал на силните реформи. Означава ли това, че новият президент на България ще следва максимата на Рейгън бедността е най-справедливото наказание за мързела? Или че мисли да приложи рейгъномиката без социални сантименти и оценка за ситуацията в цяла Европа? Впрочем основният модус на рейгъномиката бе намаляване на правителствените разходи, на данъците, на държавното регулиране и на инфлацията чрез контрол върху притока на свежи пари. Българският президент няма как да се прави на Рейгън! По конституция.


Плевнелиев има по-друг шанс - да изглежда поне адекватен, приемлив и желан от европейските ни партньори, човек с влияние на Балканите и авторитет в международната политика. Няма нужда дори да показва, че през последните дни се е зачел целево. Никой не очаква от бизнесмена технократ кой знае какви книжовни подвизи. По-важното е да изглежда смислен и органичен в новата роля, която му отреди партията, на която той дори не е член.


Лошото е, че в НДК след победата на президентските избори Плевнелиев отново бе неубедителен, шаблонен, банален и за пореден път прозвуча фалшиво. А обещанията му, меко казано, изглеждаха несъстоятелни и евтино флиртаджийски.


Централен нападател, ако тренерът реши

Безспорен факт е, че България за първи път се сдоби с президент, който не е професионален политик. А човек от бизнеса, доказал своята успешност. Не може да се отрече, че Плевнелиев има европейска визия, независимо от това, че и тя е натоварена от немалко българска комплексарщина... Президентството ще стане център-нападател за стратегии за визия и развитие на държавата, каза в изборната нощ новоизбраният държавен глава. Изказването му показа, че той все още не знае какво е отредила конституцията на президента. Това не му пречи обаче да се изхвърля и да надува балон, в който седящият до него Борисов на часа може да забие игла. Защото още след първия тур премиерът не пропусна да подчертае, че когато Росен Плевнелиев е победител, победата е за него и Маргарита Попова, ако бяха загубили - загубата щеше да е за мен. Новият президент пропусна и още един много съществен психологически детайл - че Борисов винаги играе с фланелка 'b99 и ако искаше да сложи на върха на атаката Плевнелиев, щеше символично да му поднесе заветния екип. А той не само че не го направи, но и не пропусна нито една възможност да му напомни на кого дължи победата си. Който и да бяхме издигнали, щеше да спечели, немалко дебелашки напомни след балотажа Борисов.


Плевнелиев може да продължава да мечтае за централен нападател, но по всичко личи, че подобна роля тренерът поне засега не му отрежда. В хода на играта Борисов може да го постави за краен защитник. Ако се наложи. Иначе президентът ни е нещо като Бербатов за сър Алекс Фергюсън - един успешен играч, който е изваден от играта. Впрочем какво е обяснението на това да изкараш най-успешния си министър от правителството, за да експериментираш с нова задача, която той няма как да откаже? Защото, противно на твърденията му, просто не се е научил да казва не. Точно от тази безхарактерност идват и абсурдните обещания на Плевнелиев, в които липсата на визия за президентската институция е най-малкият проблем.


Рапорт даден

nbsp;


Първо ще освободя посланиците агенти, обеща Плевнелиев. С това започна да очертава приятелския си министерски кръг, защото за никого не е тайна, че в иначе задружния и монолитен кабинет на Борисов лобитата отдавна се подритват. Николай Младенов най-сетне ще тържествува. Но ще му се наложи да изчака до началото на февруари. Защото Първанов няма да направи това и ще трябва да се изчака встъпването в длъжност на наследника му. Това е единственото реално изпълнимо обещание, дадено от Плевнелиев в изборната нощ. Но не съвсем, защото до влизането му на Дондуков 2 по казуса може да се е произнесъл и Конституционният съд. И не е сигурно в чия полза ще е това решение. Още повече че гнусливостта на ГЕРБ по отношение на бившите кадри на ДС е доста избирателна - за кметове, областни управители, народни представители и хора във висшите етажи на държавната власт нямало проблеми. А за онези зад граница - имало. С какво са по-различни те? Нали България е част от Европа? Не трябваше ли, ако има чистка, тя да е за всички? Очевидно не. Странно е, че човек с европейска ориентация като Плевнелиев заигра по тази чувствителна, но уви фалшиво опъната струна. И тя няма как да му донесе очакваните дивиденти, независимо от следващите му президентски ходове по темата.


Подкрепата ни мотивира още повече да работим денонощно за европейското развитие на България. Подобна шаблонна фраза не означава нищо. Външната ориентация на страната ни отдавна е ясна и последователна. За съжаление в клишето, използвано от новия държавен глава, няма и намек за сериозната ситуация, в която се намира в момента Европа - битката буквално е за спасението на съюза, за реанимирането му. Според Плевнелиев в Европа ние имаме нужда от много ясна отговорност и категорична солидарност - каквото обещаем - изпълняваме. Проблемът вече е и в солидарността, и в нарушаването й, както и в обещанията, които едни държави изпълняват, а други не. Доста наивно прозвуча и убедеността на Плевнелиев, че ако веднага беше встъпил в длъжност, щял да позвъни по телефона на гръцкия си колега по повод решението за референдум в съседката ни за последния спасителен план на ЕС. По-интересно е какво би казал на колегата си, но затова тв водещата не се сети да го попита.


Най-значителният и в същото време най-утопичен принос на Плевнелиев към заявките му за външна политика бе свързан с приоритетите в енергетиката. В едно изречение той се обяви за енергийна ефективност, енергийна независимост и либерализацията на пазара на енергия, така че никой да не може повече да спре кранчето на България. Тук и Трайчо Трайков, чиято силна черта не е дипломатичността и умението да държа езика зад зъбите си, буквално би онемял...


Представите за ново съдържание

nbsp;


Представям си президентството като една институция, в която буквално всяка седмица някой от съветите ще заседава - за културно развитие, за съдебната реформа, за икономическото развитие и т.н. Защото там ще тече общественият дебат, искам ние да задаваме посоката - хората да видят, че вратите са отворени, казва Плевнелиев. То и досега тези съвети заседаваха, но без никаква полза. Защото каквото и да се реши на тях, то практически няма никакво значение.


Като най-важна цел президентът, който през януари ще влезе на Дондуков 2, определи изработването на национален план България 2020. Впрочем програма 2020 бе представено от Първанов още в началото на 2010 година. А Плевнелиев отлично знае, че правителството на Борисов е координатор по тази програма. Нещо повече - самият той призна, че е виждал 40-50 такива програми по ресори. Впрочем упражнението с въпросния национален план България 2020 много напомня за онези пакети с антикризисни мерки, покрай които седмици наред вдига шум тристранката, а после никой освен опозицията не поиска отчет за свършеното по тях. Друг е въпросът, че не е работа на президента изработването на подобна стратегия. Тя е грижа на правителството.


Колкото до отварянето на президентството, Плевнелиев сигурно е бил в Германия, когато Петър Стоянов направи това.


С размах новият президент обеща реформи в правораздаването, пенсионната система, администрацията. Електронното правителство в България трябва да бъде въведено, защото ще подобри начина, по който се прави бизнес. В енергетиката са необходими мащабни програми, за да не може да се спира кранчето на страната. Ще работим денонощно, за да надграждаме успеха на българските граждани в чужбина. Няма да коментираме подобни заявки, които са твърде несериозни. На първо място заради разписаните от конституцията правомощия.


На второ място, заради това, че същите тези реформи вече две години не се случват. А те зависят единствено и само от кабинета, чийто член само допреди два месеца бе и Росен Плевнелиев. Колкото до надграждането на успеха на българите в чужбина, интересно е как президентството ще го надгради.


Плевнелиев акцентира главно върху нереални и неосъществими обещания. Сигурно е, че още първите месеци от мандата му ще сложат край на илюзиите. Много показателно ще е и какви хора ще влязат в екипа му. И дали ключовете играчи в мечтаните от него съвети няма да се окажат назначени от друг негови надзорници. Не е тайна, че и досега президентството бе превърнато буквално в приют за близки, за закъсали партийци, изпаднали от парламента и от държавни служби.


Няма съмнение, че Плевнелиев няма да бъде оставен като самостоятелен играч. Интригата обаче е кого Цветан Цветанов, който не е в добри отношения с Маргарита Попова, ще вкара в президентската администрация. Както и кои ще са двамата нови най-важни хора след президента и вицето му на Дондуков 2 - главният секретар и шефът на президентския кабинет. От това ще стане ясно какво и доколко е позволено в новото амплоа на бизнесмена, тръгнал с един компютър Правец, правейки хороскопи за левче. И дали няма да му се наложи да се преражда по-често. Защото Плевнелиев не пропусна да се похвали: Аз много рядко се прераждам и съм бил в Ирландия прероден, примерно хиляда седемстотин и не знам си коя ... Колкото по-рядко се прераждаш, значи толкова по-ценен е животът по някакъв начин. Тоест хора, които много бъркат в живота си, по-бързо се прераждат, по-често се прераждат, за да могат да се поправят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във