Банкеръ Daily

Общество и политика

100 училища ще използват пилотно електронни дневници

Новите електронни дневници ще бъдат апробирани в 100 училища в страната. Това ще се случи най-рано през втория срок на настоящата учебна година, обясни днес зам.-министър Диян Стаматов по време на конференция за качествено образование, организирана от Българската асоциация на частните училища.

"Дневниците ще са аналогични на хартиените, т.е. в тях ще се нанасят оценки, отсъствия, забележки и др. Идеята е педагогическите колективи постепенно да започнат да работят само с електронните варианти", посочи Стаматов и допълни, че  софтуеърът за тях ще се покрие от бюджета на министерството и ще влезе във всички училища в края на 2017 г.

Онлайн системата ще бъде тествана първоначално в 100 училища, за да се види кои функционалности са работещи и с кои учителите имат затруднения. Преди въвеждането на електронните дневници ще бъдат направени обучения на директорите и педагогическите колективи за работа с тях. Електронните дневници ще бъдат насочени и към родителите. Те ще позволяват оценките или отсъствията на децата да се виждат още при нанасянето им.

На вчерашната конференция Диян Стаматов представи бъдещия проект на МОН за квалификация на 17 000 учители, финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Предвижда се обученията да са изцяло онлайн като в момента министерството прави подбор на отделни обучители или колективи. Квалификационните курсове ще са на различни теми – предприемачество, идентифициране на агресия, приобщаващо образование и работа с деца със специални образователни потребности и др.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във