Банкеръ Daily

Общество и политика

100% съвпадение при контролното преброяване на частичния вот

По всяка вероятност на изборите на 11 юли в определен брой секции ще има контролно преброяване. ЦИК все още не е взела решение за това.

От комисията отчетоха 100 процента съвпадение при контролното преброяване, което беше направено на частичните местни избори на 27 юни в 32 секции.

„Централната избирателна комисия взе решение да бъде извършено контролно преброяване. Направихме проверка на попълнените протоколи за преброяване на тези контролни разписки и установихме, че всички установени резултати от машинното гласуване се припокриват с установените резултати от преброяването на контролните разписки от секционните избирателни комисии“, каза говорителят на Комисията Росица Матева. 

Така опитите на ГЕРБ да уплашат избирателите, че вотът им на парламентарните избори на 11 юли ще бъде манипулиран посредством машините за гласуване, са оправергани.

Всяка машина отпечатва контролна разписка с гласа на избирателя след гласуване. Идеята на изборните комисари беше да сравнят бележките със съдържанието на протоколите с изборните резултати, които устройствата във всяка избирателна секция отпечатват след края на изборния ден. От ГЕРБ настояваха да се прегледат всички разписки. В крайна сметка обаче, ЦИК реши, че проучването ще се направи чрез  представителна извадка от 32 секции (30 в Благоевград и 2 в с. Ясен) от общо 123 секции с машинно гласуване.

„Всички контролни преброявания установяват същия резултат като установения от разпечатаните протоколи от машинното гласуване”, докладва зам.-шефът на комисията Росица Матева на днешното заседание.  "Вероятността в някой от непреброените протоколи да има разминаване е под 1 процент от цялата съвкупност", добави колегата й Цветозар Томов на брифинг по-късно. А искането да се броят бележките във всички секции той коментира така: "Всеки човек, който има елементарна статистическа грамотност, дано има политици с такава, би могъл да установи, че това би било една безсмислица, достойна за книгата на Гинес ... Не е необходимо да се броят всички, освен ако не сме аборигени."

Facebook logo
Бъдете с нас и във