Банкеръ Daily

Общество и политика

1 година платен отпуск за работещи жени, осиновили дете до 5-годишна възраст

Народните представители гласуваха единодушно със 125 гласа „за“ това работещите жени да имат право на 1 година платен отпуск при осиновяване на дете до 5-годишна възраст, предаде „Фокус“.

Промяната е заложена в Кодекса на труда и бе окончателно гласувана на днешното пленарно заседание. С така приетия текст работничка или служителка, която осинови дете до 5-годишна възраст, ще има право на отпуск за период от 365 дни от деня на предаването на детето за осиновяване, но не по-късно от навършване на 5-годишната му възраст. Когато детето е осиновено от съпрузи, отпускът със съгласието на осиновителката може да се ползва вместо нея от осиновителя след изтичане на 6 месеца от деня на предаване на детето за осиновяване, но не по-късно от навършване на 5-годишната му възраст, когато работи по трудово правоотношение. Когато осиновителят е починал, отпускът може да се ползва от един от родителите на осиновителката или на осиновителя, когато работи по трудово правоотношение.

Със съгласието на работничката или служителката, която сама е осиновила дете, след изтичане на 6 месеца от деня на предаване на детето за осиновяване един от нейните родители може да ползва вместо нея отпуска по, когато работи по трудово правоотношение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във