Банкеръ Daily

Общество и политика

1 200 военни, МиГ-29, 20 артилерийски салюта и заря за Военния парад на Гергьовден

През тази година във Военния парад в София на 6 май ще участват до 1 200 военнослужещи, както и 3 самолета МиГ-29 и 3 вертолета – един Ми-17 и два „Кугар“, от състава на Военновъздушните сили. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.

Във военния парад ще участват: знаменен взвод на Националната гвардейска част; гвардейски представителен духов оркестър; представителен блок от Военна академия „Г.С.Раковски“ с бойното знаме на академията; представителен блок от Националната гвардейска част с бойното знаме на частта;
представителен блок от Националния военен университет „Васил Левски“ с бойното знаме на университета; два представителни блока от Сухопътните войски с бойните им знамена; представителен блок от Военновъздушните сили със знамето на ВВС; представителен блок на Военноморските сили със знамето на ВМС; представителен блок от бригада „Специални сили“ с бойното знаме на бригадата; представителен блок, съставен от формирования, подчинени на Съвместното командване на силите, с бойното знаме на Мобилната КИС.

Във всеки блок ще маршируват по 64 военнослужещи, командир на рота, трима командири на взводове, знаменосец с двама асистенти.

Военният парад ще започне в 10.00 часа на 6 май на площад „Княз Александър I“ в София. Командващ парада е командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков. При изпълнението на Националния химн по време на парада ще бъдат изпълнени 20 артилерийски салюта. В 12.00 часа пред сградата на Администрацията на президента на Република България ще бъде извършена тържествена смяна на караула.

Честването на Деня на Храбростта и празника на Българската армия в София ще започне на 6 май от 9.00 часа с водосвет на бойните знамена пред паметника на Незнайния воин.

Националният военноисторически музей  ще посрещне своите посетители на празника на Българската армия и Ден на храбростта 6 май с вход свободен от 10.00 до 18.00 часа за постоянната хронологична и външна експозиция. Фотоизложба, посветена на историята и традициите на отбелязването на Гергьовден в армията, ще бъде представена специално за празника.

На 5 май от 12.00 часа в църквата „Свети Георги“ в София ще бъде отслужен молебен за здраве за Българската армия, а от 19.00 часа в голямата сцена на Народния театър „Иван Вазов“ ще се проведе празничен концерт с участието на Гвардейския представителен духов оркестър и ансамбъла на Въоръжените сили.

След концерта вечерта в петък в София Националната гвардейска част ще произведе празнична заря. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във