Банкеръ Daily

Новини

ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ИЗЛЯЗОХА НА ПРОТЕСТ В СОФИЯ

Зърнопроизводители от цялата страна излязоха на предупредителен протест пред храм-паметника Ал. Невски в София във връзка с осигуряването на национални дотации към директните европейски плащания на единица площ. Те настояват тези средства да бъдат предвидени в разходната част на бюджета за 2009 г. Според тях разчетите на земеделското министерство предвиждали националните доплащания да бъдат по 5,19 лв. на дка, което е под максималният размер, разрешен от Европейския съюз. Става въпрос за около 380 млн. лв. национални доплащания, договорени в споразумение със земеделското министерство още при управлението на бившия министър Нихат Кабил. Средствата ще осигурят национални доплащания на декар от около 9 лв. обработваема площ. Ако не бъдат дадени, догодина зърнопроизводителите ще получат по-малко средства отколкото за тази и рентабилността и икономическото развитие на отрасъла няма да бъдат гарантирани, прогнозират от бранша.
След митинга около 250 земеделски стопани се отправиха към Министерството на финансите, за да връчат декларация в подкрепа на своите искания.
Протестът е организиран от Националната асоциация на зърнопроизводителите и в него се включиха представители на всички земеделски организации, членуващи в него.

Facebook logo
Бъдете с нас и във