Банкеръ Daily

Новини

Зърнено пристанище за 10 млн. лв ще бъде построено на река Дунав

По поречието на река Дунав в село Айдемир, община Силистра, ще бъде построено най-голямото по капацитет зърнено пристанище у нас. Инвестицията е на стойност 10.55 млн. лв., а проектът се финансира от "Алфред С. Тьопфер Интернешънъл Лоджистикс".


Компанията е със седалище в Хамбург, Германия и е една от трите най-големи фирми в света за търговия със зърно, зърнени и фуражни продукти с над 53 млн. тона продажби на годишна база.


Изграждането на пристанищен терминал с две корабни места и складова силозна съвместимост от 34. хил. тона ще бъде оборудвано и с машини, съоражания и зърнотранспортна техника.


След построяването на пристанището в с. Айдемир, то ще обслужва главно две посоки, едната ще включва пренасянето на товари по река Дунав до румънския град Констанца, както и транспортирането на зърно до Варна и Балчик с камиони.


Инвестиционният проект, който ще бъде започнат март-април догодина и се очаква да бъде завършен в тригодишен период, бе отличен със сертификат клас "А" от министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.


"Това е един важен обект, важен е и за община Силистра и за село Айдемир. Това ще осигури по-голяма заетост и подобна инвестиция ясно показва, че доверието в българската икономика не намалява, а се увеличава”, каза министър Стойнев


Той добави, че подобни проекти са свързани с модернизация и реиндустриализация на българската икономика, а това няма как да се случи без инвестиции и допълни, че чрез пристанището ще се извършва износ на продукция от България.


На представянето на проекта присъства и кметът на община Силистра Юлиян Найденов, който изрази задоволството си бъдещата инвестиция.


"Нашият край се слави като част от Добруджа, житницата на България и за нас е важно да бъдат изградени всички тези силози, коработаварни помещения, битови и санитарни помещения и инфраструктурата, която ще бъде изградена”, посочи Найденов.


„Всичко това означава разкриване на много нови работни места и укрепване на местната икономика. Това е един много добър за всички останали потенциални инвеститори, от които нашият регион се нуждае несъмнено, коментира кметът на Силистра.

Facebook logo
Бъдете с нас и във