Банкеръ Daily

Новини

Зъболекарите се отчитат с електронен документ

Лекарите по дентална медицина ще отчитат от 1 август извършената от тях дейност по договор с Националната здравноосигурителна каса задължително чрез електронен отчетен документ. Това съобщи пресцентърът на НЗОК. Електронните отчети ще съдържат информацията от амбулаторните листове на пациентите, на които са извършени прегледи и е проведено лечение. Данните от отчетите ще бъдат съхранявани в Интегрираната информационна система на Кастата.


С въвеждането на това изискване се намалява документацията, с която лекарите се отчитат пред НЗОК, защото те вече няма да представят амбулаторните листове на хартиен носител.


Друго преимущество на електронния отчет е, че данните от него ще постъпват в електронното здравно пациентско досие. Чрез него пациентите ще имат възможност да проследяват дали подадените данни отговарят на реално извършените прегледи и лечението им. Така ще бъде увеличен контролът върху работата на денталните лекари от страна на пациентите.


Според Националния рамков договор за денталните дейности всеки здравноосигурен гражданин има право, в рамките на календарната година, на определен пакет от дейности в първичната или специализираната извънболнична дентална помощ. Стойността на услугите е частично или напълно заплащана от НЗОК в зависимост от възрастта на пациента и конкретната манипулация.


Към настоящия момент 5 678 са договорните партньори на НЗОК от денталната помощ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във