Банкеръ Weekly

Новини

Златанова: Загубили сме близо 100 млн. евро от еврофондовете

Загубили сме 97 млн. евро от седемте оперативни програми през този програмен период. Това призна вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова по време на парламентарния контрол в отговор на питане от депутатите Джевдет Чакъров от ДПС и Димчо Михалевски от левицата.


Чакъров упрекна предишното правителство, че заради некомпетентно управление на еврофондовете. Според него България може да изгуби близо 600 млн. лв. от европейските програми и да доплаща на бенефициентите за сметка на държавата.


Средствата, които трябва да бъдат сертифицирани до края на годината по всяка една от оперативните програми, са малко над 1 млрд. евро. Към 31 май са изпълнени на 21% от тази цел, което е твърде недостатъчно, обясни Златанова.


Загуби няма да има единствено по оперативна програма bdquo;Транспорт, посочи още вицепремиерът. По останалите шест обаче ситуацията съвсем не е обнадеждаваща. На практика по Околна среда страната ни рискува да загуби около 30 млн. евро, по bdquo;Регионално развитие - между 73 и 123 млн. евро, по bdquo;Конкурентоспособност - 50 млн. евро, по bdquo;Развитие на човешките ресурси - 70 млн. евро, по bdquo;Административен капацитет - 5 млн. евро, а по bdquo;Техническа помощ - 8.7 млн. евро.


Загуба на европейски средства ще има и по Програмата за развитие на селските райони, като се очаква тя да бъде в размер на 100 млн. евро.


За да спасят част от парите, кабинетът е предприел няколко мерки. Сред тях е увеличаването на размера на авансовото финансиране преди окончателното плащане, както и други по конкретните програми.


bdquo;Трябва да се излезе от това русло на бавно изпълнение на програмите. За да се случи това, са необходими усилията на всички институции, тези средства са предназначени да помагат на икономиката, заяви още Зинаида Златанова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във