Банкеръ Daily

Новини

Земетресение от 7.6 по Рихтер разлюля Коста Рика

Земетресение с магнитуд 7.6 по Рихтер разлюля дъното на морето край Коста Рика. Това съобщиха от сеизмологичният институт на САЩ, цитиран от световните агенции. Силното земетресение край тихоокеанския бряг на централноамериканската страна е било с епицентър на около 140 км западно от костариканската столица Сан Хосе и на дълбочина 41 км под земята.


Преди това американският институт оповести, че трусът е бил със сила 7.9 и посочи друго място на епицентъра. Засега няма данни за пострадали хора в Коста Рика, съобщи националният Червен кръст.


От Тихокеанския център за предупреждение за цунами обявиха, че земни трусове с такава сила могат да предизвикат разрушителни вълни цунами.


Коста Рика е държава в Централна Америка. На север граничи с Никарагуа, на юг-югоизток с Панама, на запад и юг с Тихия океан и на изток с Карибско море. Известна е като страната, която първа премахва въоръжените си сили още през 1949 година. Столица и най-голям град на Коста Рика е Сан Хосе.


Източните брегове на Коста Рика са открити от Христофор Колумб през 1502 г., докато западните стават достояние за испанските завоеватели едва през 1562-а. През 1821 г. по време на Войната за независимост на испанските колонии в Америка страната се освобождава от колониална зависимост.


През 2010 г. за президент за пръв път в историята на страната е избрана жена - Лаура Чинчиля. Коста Рика е членка наОрганизацията на америсанските държави (от 1948 г.) и на ООН (от 1945 г.).


Населението на страната е 4 195 914 души (2008 г.). Мнозинството от населението са бели - 77%, следват метиси - 17%, чернокожи - 3%, китайци - 1%, индианци - 1% и 1% други. Коста Рика е промишлено- аграрна страна, в селското стопанство са заети около 30% от работоспособното население на страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във