Банкеръ Daily

Новини

Земеделското министерство затъва в бюрокрация

Земеделското министерство е затънало в бюрокрация. Това сочи справка с доклада за прилагане на мерките за намаляване на административната тежест, приет от правителството. Ведомството на Мирослав Найденов не е въвело 22 мерки, като за 8 от тях срокът за изпълнение е удължен спрямо първоначално предвидения. Към края на септември 2011 г. напълно или частично, в законодателната си част, трябваше да бъдат изпълнени общо 127 общи мерки. От тях са приложени едва 89, а в процес на изпълнение са 37 мерки.


Планът за действие за намаляване на административната тежест съдържа 135 мерки, разпределени в групи. Става въпрос за обмен на информация между институциите, като събиране на данни от други държавни органи вместо от бизнеса. Предвижда се и подаване на сведения по електронен и мрежов път и премахване на задължения за информиране.


Забавяне се отчита и при здравното министерство и Министерството на икономиката, където мотаят 5 мерки за намаляване на административната тежест. По 2 мерки не са изпълнили в Министерството на екологията и Министерството на физическото възпитание. В Агенция Митници и Комисията за финансов надзор не са приложили само по 1 мярка. Изпълнението на една мярка за намаляване на бюрокрацията са отложили във финансовото министерство за неопределено време, тъй като прилагането и ще бъде възможно при наличието на единен електронен портал за цялата държавна администрация.


На практика обществото и бизнеса реално трябва да почувстват намаляването на бюрокрацията в края на тази година. Тогава освен законодателни инициативи, които осигуряват правната рамка на електронно подаване и обмен на информация, се предвижда да бъде създадена и техническа възможност за тяхното практическо осъществяване.


Към момента обаче съществува потенциален риск от забавяне на част от мерките за създаване на техническа възможност за подаване на сведения по електронен път. Причината е липсата на пари в МВР, здравното министерство, Агенцията по горите и Националната служба за зърното и фуражите.


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във