Банкеръ Daily

Новини

Земеделските производители срещу предложенията на Института за пазарна икономика до Симеон Дянков

Асоциацията на земеделските производители в България е твърдо против направените предложения от страна на експертите от Института за пазарна икономика до министъра на финансите Симеон Дянков, които предлагат премахване на националните доплащания за субсидиране на земеделието с цел предотвратяване на дефицита в бюджета за 2011г. Това се посочва в позицията на съсловната организация, изпратена до медиите.
Това което се предлага и коментира показва абсолютно неразбиране на философията на Общата селскостопанска политика ( ОСП) на ЕС и субсидирането на земеделието, се казва в становище на Асоциацията, изпратено да медиите. В контекста на дебата за бъдещето на ОСП след 2013г., който тече в Европа, а вече и в България е меко казано безотговорно да се дават предложения за спиране на националните субсидии за земеделския сектор.
Дори еврокомисарят по земеделието Дачиан Чолош говори за необходимостта от изравняването на директните плащания във всички страни-членки, а това няма как да стане в рамките на настоящия програмен период /2007 - 2013, без да имаме национално подпомагане, тъй като бюджетът на ЕС е строго определен и може да претърпи промени едва след изтичането на периода. Така единственият начин да се доближим до условията в останалите държави от ЕС е чрез национални доплащания. Отхвърлянето им ще бъде крачка назад за земеделските производители, категорични са от Асоциацията на земеделските производители в България .
На фермерите им се налагат много ангажименти и обществено значими отговорности. Всички потребители изискват качествена и екологично чиста продукция. Освен това, развивайки дейността си, те трябва да опазват околната среда, подпочвените води, въздуха и т.н. Имат и други задължителни практики, които същевременно изискват съответния финансов, технически и човешки ресурс. Земеделското производство допринася и за развитието на селските райони и икономиката в тях, както и за повишаването на заетостта в области, които се характеризират с висока безработица. Така чрез субсидиите в известна степен се компенсира макар и една малка част от това, което те влагат в дейността си, посочват още от Асоциацията.
Ако отпаднат националните доплащания ще се задълбочат разликите в субсидиите за българските земеделски производители в сравнение със субсидиите, които получават колегите им от старите страни членки. Като добавим и конкуренцията на гръцката, турската и македонската земеделска продукция, то конкурентноспособността на българските земеделски производители значително ще намалее.
Има необходимост за промяна на виждането на обществото за сектора. Земеделието не е само производство на продукти, не става въпрос и за цени за потребителите. То опазва околната среда, допринася за динамиката на териториалното развитие, както и за мястото на Европа на световния пазар. Вече се говори за конкуренция между ЕС и страните от останалия свят, а не за съревнование в рамките на Общността, заявяват от Асоциацията на земеделските производители в България .
Бюджетът на Общата селскостопанска политика и националните доплащания не са социални помощи, а възможност за покриване на всички отговорности и тежести, които понасят земеделските производители всеки ден. Субсидиите са възникнали поради факта, че земеделието е най-рисковото производство. Ако друго производство, което е неефективно може да спре, то какво би се случило ако всички земеделски производители, притиснати от обстоятелствата са принудени да се откажат.
Актуалният дебат в Европейското пространство по отношение на ОСП и бъдещето на директните плащания иска да сложи край на несправедливостта. Няма логика да се иска от земеделието в Германия и Франция и съответно от България и Румъния да бъдат еднакво производителни и еднакво конкурентноспособни и същевременно да нямат еднакъв ресурс. Сега е ред да се възползваме от европейската солидарност посредством директните плащания, които 30 години са служили за модернизиране на страните, които сега са против изравняването на субсидиите. Именно за тази европейска солидарност сме платили цената на мъчителните реформи по време на преговорния процес, заявяват от Асоциацията на земеделските производители в България .

Facebook logo
Бъдете с нас и във