Банкеръ Daily

Новини

ЗЕМЕДЕЛЦИ ПОЛУЧАВАТ СУБСИДИЯ ОТ 2 МЛН. ЛВ.

Водещи български картофопроизводители ще получат субсидия от 2 млн. лв. от Интерснак България, съобщиха от компанията. Със средствата ще бъдат закупени семена от Холандия и тор от Франция, които още от тази пролет ще се използват за отглеждането на специален сорт картофи. Освен финансова помощ, ще бъдат предоставени и безплатни консултации от специалисти в отглеждането им. Целта е постигане на високо качество на реколтата и увеличаване на добива.
Пролетта е най-натовареният период за земеделците, тъй като сега се засяват реколтите. Според Асоциацията на земеделските производители в България голяма част от финансирането е планирано да стане чрез земеделските субсидии, които обаче се забавят. Поради забавянето на САПАРД и директните плащания на Евросъюза и банките са незаинтересовани да отпускат кредити на земеделските стопани.
По данни на Министерство на земеделието и храните 13 хил. фермери чакат финансиране по директни плащания за кампания 2008-а. Според Съюза на частните картофопроизводители около 30% от есенните посеви няма да бъдат наторени поради недостатъчните субсидии за закупуване на семена, както и по-тежката процедура за кандидатстването и получаването им. Поради липса на субсидии и страх да не се реализира добива, много фермери са принудени да свият производството.
Интерснак България използва за производството на CHIO CHIPS и Чипи чипс само български картофи, като за миналата година от родните производители са били изкупени 7 хил. тона. Основната суровина са зимни картофи от Самоков, Ихтиман и Монтана. От 2007 г. се работи и с единствения фермер в България (от Сливен), който отглежда летен сорт картофи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във