Банкеръ Daily

Новини

Здравният министър на опашка за пари

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова поиска предвидените в проектобюджета за 2013-а средства за нейното ведомство да бъдат увеличени с 20 млн. лева. Парите били необходими, за да се покрият капиталови разходи и да се осигури работата на Фонда за лечение за деца и общинските лечебни заведения, намиращи се на труднодостъпни места. В бюджета за инвестиции и капиталови разходи са заложени 10 млн. лв., а според Атанасова трябва да са поне 15 милиона. За тази година били одобрени молбите за лечение на 490 деца, като за това са отпуснати около 8 млн. лева. Същата сума обаче нямало да бъде достатъчна догодина.


На петъчния парламентарен контрол здравният министър отговори на червената депутатка Мая Манолова, че е настоявала пред Министерския съвет таксата за посещение при личен лекар да бъде замразена на 2.70 лв., а не да скача с 20 стотинки. След питането от Нигяр Джафер как здравното ведомство смята да задържи работещите в системата на Спешна помощ, след като реално е повишило заплатите им само с между 8 и 12%, Атанасова каза, че е разписала заповед за увеличение с 18 процента.


Междувременно здравният министър обвини аптеките в безотговорност след сигнала на пациентски организации, че въпреки намаляването на надценките с 2% болни са били принудени да доплащат за лекарства, напълно поети от здравната каса. Според информацията на неправителствения сектор аптекарите се оправдавали, че медикаментите са закупени преди поевтиняването.


Това е безумие и показва липсата на всякаква отговорност от страна на аптеките, тъй като те, както и търговците, много отдавна знаеха с колко процента ще бъде намалена надценката, каза министърът и обеща проверки от Изпълнителната агенция по лекарствата.


Ако министърът на здравеопазването си бе направил труда да се запознае с действащата нормативна уредба, щеше да е наясно, че единствено референтният продукт в съответната група с ниво на реимбурсация 100% е напълно безплатен за пациента, отговориха гневно от Българския фармацевтичен съюз. Фармацевтите допълниха, че е безумие Министерството на здравеопазването да продължава да твърди, че всички 100%, покривани от касата лекарствени продукти, са безплатни за пациентите, а да не полага дори и минимални усилия това да стане факт. Съсловната организация изтъкна, че хвърлянето на обвинения към аптеките е неприемливо, още повече че става въпрос за лекарствени продукти, които аптеката отпуска без надценка, а именно тази практика Комисията за защита на конкуренцията дефинира като прехвърляне на социалната отговорност на държавата върху аптеките.

Facebook logo
Бъдете с нас и във