Банкеръ Daily

Новини

Завърна се българинът, прекарал близо седмица в арест в Беларус

Малко след полунощ у нас благополучно се завърна Димитър Кенаров - българинът, който прекара близо седмица в арест в Беларус. Той беше задържан в град Можир, защото при проверка се оказало, че няма документи за самоличност. До освобождаването му се стигна след като, с помощта на българското външно министерство, на Кенаров беше издаден временен документ за самоличност - пасаван.
На Летище - София Кенаров беше посрещнат от родителите и приятелката си. Той е докторант в американския университет Бъркли. Има издадени книги с поезия и се изявява като журналист на свободна практика в американски медии. Заминава за Беларус от България с туристическа виза, защото смята, че така по-лесно ще влезе в страната. Той е пътувал с американския журналист Джейсън Мотлаг.
Идеята беше да пиша два репортажа - единият беше за небезизвестната стара машиностроителна индустрия на Беларус, 20 години след разпада на съюза и другото беше да пиша за протестите срещу Лукашенко, които се провеждат всяка сряда, по социалните мрежи се организират хората, заяви Кенаров пред БНТ.
По време на пътуването Димитър губи паспорта си. Няколко часа след това той и колегата му са проверени от местната милиция. Двамата са задържани. Американецът е депортиран, а Кенаров е оставен в ареста, защото няма документи. По думите му е разпитван от агенти на тайните служби. След ареста има забрана да влиза в Беларус за три години.
Смятам се основно за американски журналист, макар че пиша и на български неща и т.н. просто в България този тип журналистика за съжаление няма бъдеще, т.е. не се заплаща достатъчно, заяви Кенаров.
Димитър е син на бившия депутат от НДСВ Пламен Кенаров. Смята обаче, че името на баща му не е изиграло роля за по-бързото му освобождаване. Отдава благополучното развитие на модерните технологии и на това, че бързо е успял да прати смс на приятелката си Мария.

Facebook logo
Бъдете с нас и във