Банкеръ Daily

Новини

Застрахователни агенти декларираха 1.8 млн. лв. приходи допълнително

Застрахователни агенти декларираха 1=8 млн. лв. приходи допълнително след кампанията на Националната агенция за приходите (НАП) за изваждане на светло на доходите им, съобщиха от агенцията. Освен плащането на дължимите данъци и лихвата върху необявената част от доходите, на 408 застрахователни агенти ще им се наложи да внесат и глоби на обща стойност 33 900 лв., заради това, че са забравили да подадат декларацията си.
През миналата година изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов призова брокерите да декларират своите доходи, макар и със закъснение до края на 2009 г. След като изтече този срок, от офисите на НАП в страната започнаха да викат провинилите се агенти, за които беше установено, че са получили суми и комисионни по граждански договори със застрахователи, но не са ги декларирали пред НАП.
До началото на месец септември проверки бяха направени на 2578 застрахователни агенти. 1623-ма от тях получиха покани да се явят в НАП, тъй като не са подали декларации за доходите, а проверката на инспекторите е показала, че са им изплатени суми и комисионни по граждански договори. Други 552-ма трябваше да посетят офисите на агенцията, тъй като беше установено несъответствие между данните за изплатени хонорари и декларираните от самите агенти доходи.
От НАП напомнят, че във връзка със стартиралата кампания за сключване на застраховки „Гражданска отговорност”, засичане на изплатените и декларирани доходи на застрахователни агенти и брокери предстои и за 2010 г. Традиционно през този период в НАП постъпват множество сигнали за това, че застрахователните брокери сключват договори с агенти, които получават комисионна от всяка сключена застраховка, но масово не декларират доходите си или отчитат фиктивни разходи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във