Банкеръ Daily

Новини

ЗАСИЛВАНЕ ВРЪЗКИТЕ С БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА, ОБЕЩА СТАНИШЕВ

Сега е моментът да формираме много по-динамична и по-активна политика за българските общности по света. Ние сме заинтересовани от запазване на културната идентичност и засилване на връзките с традиционните и новите български диаспори.
Това заяви министър-председателят Сергей Станишев след разговора си с председателя на Асоциацията на българите в Украйна Антон Киссе. Повод за срещата бе ситуацията около сградата на Всеукраинския български център в Одеса. На 29 януари със съдебно решение бе потвърдена позицията на асоциацията по казуса с отнемането на сградата на българския културен център. Сградата от години се ползва на ясна договорна основа от асоциацията. Очевидно там има различни интереси, които са стимулирали развитието на този процес и това наложи по-активната намеса на българската държава, коментира премиерът Сергей Станишев. В разговора си с украинския премиер Юлия Тимошенко той помоли тя лично да наблюдава развитието на процеса.
Винаги сме разглеждали Асоциацията на българите в Украйна като естествен мост на приятелство между двете страни. Исторически хиляди българи живеят на територията на Украйна и са нейни лоялни граждани и е естествено българската държава да бъде заинтересована те да поддържат своята идентичност и културните си традиции, подчерта министър-председателят. Големият обществен отзвук по случая у нас е добър повод да се обърне внимание на по-цялостната политика на държавата ни в тази посока, категоричен бе премиерът Сергей Станишев. Той припомни, че в края на миналата година правителството одобри нова концепция за българите по света. Събираме реакции и предложения за реализацията на тази нова политика в различните й аспекти, допълни той. Те са свързани с образователния процес на традиционните български общности и на новите български общности в ЕС и в САЩ, по-облекчени консулски услуги, възможност на етническите българи да се заселят и работят в България чрез т.нар. зелени карти и мн. др. След като България е член на ЕС и имаме чисто финансова възможност, тези проблеми трябва да се решават по един систематичен и отворен път, подчерта министър-председателят. Един от акцентите на предстоящата визита на премиера след 10 дни в Молдова ще бъдат срещите с българската диаспора в страната. Правителството ще дари около 4 хиляди книги и учебници за българите в Украйна, които ще бъдат разпределени от Асоциацията, председателствана от Антон Киссе. По време на разговора са обсъждани и възможностите за изграждането на подобен на българския в Одеса украински културен център в София или във Варна. Ще бъдат водени разговори с кметовете на общините относно възможностите украинската страна да придобие сграда, подходяща за целта, информира още премиерът Сергей Станишев. От своя страна, Антон Киссе изрази благодарността си към премиера, правителството и българските институции за оказаната подкрепа и подчерта значението й за българската общност в Украйна. Тази година Асоциацията на българите в Украйна ще отбележи своята 15-а годишнина, а една от инициативите й е откриването на музей на Христо Ботев в с. Задунаевка. Антон Киссе изрази надежда за скорошна визита на премиера в Украйна и специално в Бесарабския край. Информацията е на пресцентъра на правителството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във