Банкеръ Daily

Новини

ЗАСЕДАВА РАБОТНАТА ГРУПА ЗА ТРАНСГРАНИЧНИЯ ЖП ТРАФИК МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И ГЪРЦИЯ

Заседание на работна група, сформирана за създаване на Споразумение между правителствата на България и Гърция, започна работата си днес в Министерството на транспорта, съобщиха от министерството. Споразумението регламентира трансграничния железопътен трафик между двете страни.
В заседанието от българска страна участват представители на Министерството на транспорта, МВР, ИА ”Железопътна администрация”, БДЖ ЕАД, Българска железопътна компания, Булмаркет, и НК „Железопътна инфраструктура”, а от гръцка – представители на Министерството на транспорта и съобщенията, държавния превозвач и инфраструктурния управител. Разговорите по обсега на споразумението започнаха на 28-29 април 2009 г. в Атина.
То цели създаването на рамка, която да улесни дейността на железопътния персонал на железопътните гранични преходи и да ускори преминаването на границата за пътници и товари, превозвани по железниците. Споразумението ще отговаря на европейските изисквания за синхронизиране на двустранните споразумения със законодателството на Европейската общност.
Разпоредбите, включени в него, се отнасят за дейността на компетентните гранични органи на двете страни, както и дейността на инфраструктурните управители и железопътните предприятия в трансграничния железопътен трафик, които се осъществяват през Кулата-Промахон, Свиленград-Дикея, както и бъдещите железопътни гранични преходи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във