Банкеръ Daily

Новини

ЗАПОЗНАВАМЕ ВИЕТНАМ С ПАЗАРА НА ТРУДА У НАС

Заместник-министърът на труда и социалната политика Димитър Димитров се срещна днес в МТСП с виетнамска делегация, водена от заместник-министъра на труда, инвалидите и социалните въпроси Нгуен Тхан Хоа, съобщиха от пресслужбата на министерството.
По време на разговорите заместник-министър Димитър Димитров запозна виетнамската делегация със състоянието на пазара на труда в България, с реализираните специализирани програми и мерки, с възможностите, които предоставя Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси”, със структурата на българската пенсионна система, както и с провежданата от България миграционна политика.
През юни правителството прие Национална стратегия по миграция за периода 2008-2015 и първият план за изпълнението на тази стратегия, каза заместник-министър Димитров. Той поясни, че е в процес създаване на Национален съвет по трудова миграция и неговите функции са на тристранна основа да се обсъжда законодателството и административната процедура по прием на граждани от трети страни, както и да се определят годишни квоти при необходимост.
Приемът на чужденци за работа в България се извършва на индивидуален принцип, обясни заместник-министър Димитров и е обвързан с наличието на разрешение за работа и трудов договор за конкретно работно място, което доказано с пазарен тест не може да бъде заето от български граждани или от друга държава от ЕС.
При реален интерес от страна на български работодатели виетнамски граждани могат да бъдат наемани на работа в България по общата процедура за издаване на разрешения за работа на чужденци.
По-късно делегацията се срещна с изпълнителния директор на Агенцията по заетостта Сотир Ушев. По време на разговора бяха дискутирани възможностите за наемане на виетнамски работници на работа в България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във