Банкеръ Daily

Новини

Започват Третите национални игри за трансплантирани и диализирани

На 25 февруари (петък) започват Третите национални игри за хора, които са претърпели трансплантации или са на диализа, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Те са част от Националната кампания за популяризиране на донорството. Игрите се организират от пациентските организации - Български съюз на трансплантираните, съвместно с Фондация на пациентите с хронична бъбречна недостатъчност и хемодиализираните в България с подкрепата на Министерския съвет, Министерство на здравеопазването, ИАТ, Министерството на физическото възпитание и спорта и НПО. На тях ще присъстват гости от Словения, Италия, Англия, Гърция.
Игрите ще се проведат в София и ще продължат три дни. Официалното им откриване ще се състои в Резиденция Бояна от 13 часа. В тях ще вземат участие 70 състезатели. Те ще се надпреварват в дисциплините лека атлетика, бадминтон, шахмат, дартс, хвърляне на топка, стрелба с въздушна пушка, тенис на маса и други. Възрастовите групи , в които ще се състезават участниците са от 4 до 18 г., от 18 до 29 г., от 30 до 39 г., от 40 до 49 г., от 50 до 59 г. и над 60 години. Най-малкият участник ще бъде Анибел Белчева от София, която е на пет години и е на хемодиализа от една година. Момиченцето е одобрено за лечение от Фонда за трансплантации и чака възможност за трансплантация в чужбина. Най-възрастният участник е Цветко Цветков от Плевен - на 62 години. Той също е на хемодиализа.
По време на игрите ще бъде селектиран отбора, който ще представи България на 18-те Световни игри за трансплантирани. Те ще се проведат от 17 до 24 юни в Гьотеборг (Швеция).
През миналата година на Международните игри в Дъблин, Ирландия българският отбор спечели 11 медала, между които и един златен. Той е на Росица Иванова в категорията Дартс. За доброто представяне на страната ни министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов в петък ще награди златната медалистка с грамота.

Facebook logo
Бъдете с нас и във