Банкеръ Daily

Новини

Започват семинари по програма „Идеи” към Седмата рамкова програма на ЕС

Министерството на образованието, младежта и науката и Европейският съвет за научни изследвания (ERC) организират от 3 до 5 септември във Варна и в София серия от информационни събития, посветени на възможностите за участие в конкурсите на специфичната програма bdquo;Идеиrdquo; към Седмата рамкова програма на ЕС.


Събитието във Варна ще бъде открито от министъра на образованието, младежта и науката проф. Сергей Игнатов и от Пабло Амор ndash; директор на Изпълнителната агенция на Европейския съвет за научни изследвания (ERCЕА).


На 3 и 4 септември от 9 ч. в зала bdquo;Одесосrdquo; на комплекса bdquo;Св. Св. Константин и Еленаrdquo; и в гранд-хотел bdquo;Варнаrdquo;, както и 5 септември от 9 ч. в зала bdquo;Софияrdquo; на столичния гранд- хотел bdquo;Софияrdquo; експерти от ERCЕА ще запознават българските изследователи в детайли с възможностите, предлагани от схемите на Съвета, както и ще им дават напътствия и препоръки за изготвянето на успешни проектни предложения.


До момента страната ни е сред по-слабо представените в конкурсите на специфичната програмата bdquo;Идеиrdquo;. Затова МОМН организира инициативи за повишаване на информираността на изследователите и за насърчаване на отличните български учени да кандидатстват за престижните грантове на


Европейския съвет за научни изследвания.


Програмата bdquo;Идеиrdquo; подкрепя развитието на фундаменталните изследвания, които достигат до ключови открития в развиващи се области на изследване. Тя цели да привлича и задържа най-талантливите учени в Европа, като едновременно предоставя възможности за развитие както на независима кариера на младите изследователи, така и оказва подкрепа на утвърдени учени за изследвания на bdquo;границата на познаниетоrdquo;.


Европейският съвет за научни изследвания е първият паневропейски орган за финансиране на авангардни научни изследвания. Той подкрепя най-добрите учени, които правят изследвания на bdquo;границата на познаниетоrdquo; във всички научни области. Съветът цели да осигури условия за работа и развитие на най-добрите таланти чрез предоставянето на финансова подкрепа за високорискови, но новаторски и авангардни научни идеи. Основен критерий при подбора на проектите е тяхната научна изключителност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във