Банкеръ Daily

Новини

Започват доставките на плодове и зеленчуци за детските градини и училищата по схема „Училищен плод”

От днес всички кандидати по Европейската схема „Училищен плод”, получили Акт за одобрение от Държавен фонд „Земеделие”, могат да стартират доставки на пресни плодове и зеленчуци. Доставките трябва да бъдат извършени съгласно предоставените от участниците в схемата графици за доставка за цялата учебна година 2010/2011. По тези графици на децата от детските градини и училищата, които участват в схема „Училищен плод”, ще бъдат раздавани безплатни плодове и зеленчуци.
Припомняме, че общият брой на доставките за учебната 2010/2011 година за всяко учебно заведение, участващо в схема „Училищен плод” трябва да е минимум 60 (тоест по два пъти седмично) с осигурени най-малко четири различни продукта месечно. Те могат да бъдат ябълки, круши, праскови, сливи, череши, грозде, банани, мандарини, портокали, грейпфрути, киви, домати, краставици, пипер и моркови. Доставките на плодовете и зеленчуците ще се извършват до края на учебната година - 31.05.2011 г. Повече информация за начина на извършване на самите доставки и необходимите документи за получаване на финансова помощ по схемата кандидатите могат да открият на Интернет страницата на ДФ „Земеделие” .
Общият брой на децата, които ще получават безплатни плодове и зеленчуци с финансовата подкрепа на Европейската общност през тази учебна година е 126 710. Това е около 40 % от попадащите в целевата група 320 634 деца. Целевата група по схемата обхваща деца от ІІІ – та и подготвителна група на държавни, общински и частни детски градини и ученици от подготвителен до ІV – ти клас включително на държавни, общински и частни училища.
Размерът на финансовата помощ за закупуване на плодове и зеленчуци за тази година възлиза на 2 601 356.3 лв. Средствата се осигуряват от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и от държавния бюджет под формата на национално съфинансиране.
Към Схемата „Училищен плод” е предвидено и прилагането на съпътстващи педагогически мерки от детските градини и училищата. По тях преподавателите трябва да организират беседи, виткорини, игри, изложби и друг вид забавления, чрез които да създават навици у децата за здравословно хранене.
През тази година програмата ще обхване общо 1061 кандидатствали и одобрени към днешна дата учебни заведения от цялата страна или 24 % от всички учебни заведения. В Националната стратегия за прилагане на схемата за предоставяне на плодове и зеленчуци в учебните заведения в Република България за периода от 1 август 2010 до 31 юли 2011 г. е планирано участието на 824 учебни заведения. Данните показват наличието на голям интерес сред участниците и преизпълнение на заложените показатели в стратегията по отношение на броя учебни заведения с 29 на сто.
По Схемата „Училищен плод” изрично се забранява разпределянето на генетично модифицирани продукти в учебните заведения. Тяхното съхранение, подготовка и предоставяне на децата и учениците изцяло е в съответствие с изискванията на Закона за храните. За да се гарантира високо равнище на закрила на здравето на децата и да се насърчат навиците им за здравословно хранене, по схемата недопустими за подпомагане са всички продукти с добавена захар, мазнини, сол или подсладители.
Припомняме, че всички учебни заведения в страната бяха писмено уведомени за възможността за кандидатстване и условията за подаване на Заявления за подпомагане в Разплащателната агенция за учебната 2010-2011 г. чрез Регионалните инспекторати по образование към Министерството на образованието, младежта и науката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във