Банкеръ Daily

Новини

ЗАПОЧВА УЧЕНИЕ НА ГРАНИЧНИТЕ СЛУЖБИ НА БЪЛГАРИЯ, ГЪРЦИЯ И ТУРЦИЯ

Утре започва съвместното учение между граничните служби на България, Гърция и Турция за бърза реагиране по границите на ЕС, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Главна дирекция “Гранична полиция” ще участва в учението “Тракия”, което Агенция Фронтекс ще проведе утре по югоизточните външни граници на Общонстта. У нас маневрите ще се извършат на българо-турската граница. Основната цел е да се извърши тренировка на координацията, която Агенция Фронтекс упражнява върху своите групи за бърза гранична намеса /RABIT - Rapid Border Interventional Team/. Българската група за бърза гранична намеса се състои от 20 гранични полицаи. От 12 до 20 май според планираните от Агенция Фронтекс през 2009г. съвместни дейности по външните граници на ЕС, на териториите на Гърция и България по границите с Р Турция ще се проведе учението «Тракия». На територията на нашата страна учението ще се проведе в зоната на отговорност на Регионална дирекция «Гранична полиция» Елхово.
Създаването на групите за бърза гранична намеса /RABIT/ е осъществено с Регламент № 863/2007 на Европейския парламент и Съвета на ЕС. Регламентът установява механизъм за предоставяне на бърза оперативна помощ в рамките на ограничен период от време на държава-членка, поискала такава помощ при изключителни и спешни ситуации. Такива обстоятелства възникват когато дадена държава- членка е изправена пред ситуация на масов приток на граждани от трети страни, които се опитват да навлязат на нейната територия нелегално. В учението “Тракия” на територията на България ще участват 15 полицейски служители от групите за бърза гранична намеса на страни-членки на ЕС

Facebook logo
Бъдете с нас и във