Банкеръ Daily

Новини

Започва разпродажбата на ОЦК-Кърджали

От днес (13 август) започва разпродажбата на Оловно-цинковия комбинат в Кърджали.


В продължение на един месец кандидатите, които искат да участват в наддаването, могат да подават документи и да извършват оглед на сградите и терените на комбината. Това стана ясно от обявлението на частния съдебен изпълнител Росен Сираков, който реши да пристъпи към продажбата след като един от най-големите кредитори на завода - Първа инвестиционна банка, спечели делото в съда и получи изпълнителен лист.


На търг ще бъдат разиграни сгради и земи, собственост на металургичния комплекс. Продава се целият цинков завод на комбината и новите производства, които трябваше да бъдат пуснати преди години, работническият стол и подстанцията, от която заводът се захранва с електричество. Предложен е дори един от комините на комбината.


Продажбата на ОЦК на практика е започнала преди седмици, когато машините са продадени на частен инвеститор. Цената му е 35 пъти по-ниска от дълговете. При задължения към кредитори и доставчици от близо 350 млн. лева комбинатът е оценен за около 10 млн. лева. Първоначалната цена е 75% от оценката му или 7.5 млн. лева.


С парите от продажбата ще се удовлетворят исканията на група кредитори, сред които две банки и част от напусналите работници, който не са получавали заплати от 5 месеца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във