Банкеръ Daily

Новини

Започва прием по схемата de minimis за производители на плодове, зеленчуци и гъби

Държавен фонд bdquo;Земеделиеrdquo; отваря прием по схемата de minimis за производители на плодове, зеленчуци и гъби, съобщиха Министерството на земеделието. От 3 до 21 септември кандидатите могат да подават заявления за държавната помощ в областните дирекции на фонда.


Субсидията ще покрие част от разходите за производството на ябълки, праскови, кайсии, череши, сливи, вишни и круши, както и на домати и краставици (полско и оранжерийно производство), пипер, моркови, дини, пъпеши, зрял лук, главесто зеле и гъби печурки. За производителите на плодове и зеленчуци средствата са предназначени за купуването на семена, разсад, минерални торове, продукти за растителна защита и поливна вода. Гъбопроизводителите ще купят мицел, компост, торф и слама.


Минималната площ за всеки вид култура, за която един земеделски производител може да сключи договор с Фонда, е 1 декар. Няма праг на площта за оранжерийните домати и краставици и гъбите. Окончателната сума за подпомагане на декар за плодове и зеленчуци ще бъде определена с решение на Управителния съвет на фонда след приключване на срока за подаване на заявленията. Помощта за производителите на гъби печурки е до 3 лева на кв. метър стелажна площ ndash; еднократно за годината.


От 8 до 17 октомври одобрените кандидати ще сключат договори в съответните областни дирекции на фонд bdquo;Зeмеделиеrdquo;. Срокът за изплащане на средствата е 22 октомври.

Facebook logo
Бъдете с нас и във