Банкеръ Daily

Новини

Започва довършването на емблематичната за Русе сграда - Доходно здание

Започва довършването на емблематичната за Русе сграда - Доходно здание, съобщиха от общината. Проблемът с дострояването на незавършените корпуси излезе на дневен ред при завършването на сценичната част и зрителната зала на театралния комплекс.
На проектантски колектив с ръководител арх. Иво Пантелеев е възложена разработката на предварителен ( концептуален) проект, третиращ възможните подходи при довършване на обекта.
Проектантите са предложили три варианта. Първият предвижда запазване на реализирания груб строеж и адаптирането му към съвременните изисквания. При втория се предлага демонтиране на извършения строеж и изграждане на корпуси съгласно задание от възложителя, а в третия се залага преобладаващо запазване на съществуващото строителство, пристрояване и преустройството му.
Разработените варианти се съпътстват от икономически анализ относно размера на инвестицията, срока на откупуване и приходите за Общината.
Цената на строителните работи възлиза на 2 292 075 лв. с вкл. ДДС, от които около 552 451 лева е за демонтаж (съгласно одобрения проект) и 1 739 624 лева – за ново строителство.
В процеса на реализиране на договора (над седем месеца) ще се търсят начини да се финансира довършването на строителството. Смятам за необосновани твърденията, че сега не е моментът да се влагат средствата, получени от Община Русе от изтегления целево кредит, казва кметът. Тъкмо обратното – сега цените на строителните работи са съществено занижени в резултат на кризата и точно това трябва да се използва, за да излезе изграждането на обекта по-евтино на общината, а това ще рече – на русенци. И второ – длъжни сме да използваме възможността да се излезе на пазара с качествен строителен продукт във време, когато рецесията ще е отминала и търсенето на имоти ще бележи ръст.
Освен финансиране със средства на общинския бюджет, обсъждани са и други варианти или комбинации от тях: рефинансиране на общински дълг; кандидатстване по програма Джесика или публично-частно партньорство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във