Банкеръ Daily

Новини

Започва българо-сирийски бизнес форум в София

Започва българо-сирийски бизнес форум в София. Той ще бъде открит от министърът на икономиката Трайчо Трайков утре (9 ноември) от 16 часа в Българската търговско промишлена палата. Събитието е част от програмата за двудневната официална визита на президента на арабската страна Башар ал-Асад в нашата столица.
Във форема ще участват също министърът на икономиката и търговията на Сирия г-жа Ламия Аси, председателят на Сирийско-българския бизнес съвет д-р Асеф Иса Шалиш, представители на сирийските делови кръгове и на над 35 сирийски и повече от 60 български компании от областта на текстилната индустрия, международните превози, правните услуги, вноса на автомобили, фармацията, финансовите консултации, производството на керамика, туризма и ресторантьорството, конфекцията, инженеринговите проучвания, строителството, електрификацията, комуникациите, хранителната индустрия, селското стопанство, кожарската и обувната промишлености, посредничеството в недвижими имоти и др. Гости и домакини ще обсъдят инвестиционния климат в България и икономическата среда в Сирия, както и възможностите за разширяване на кооперирането между фирми от двете страни.
На двустранна среща министрите Трайков и Аси ще обсъдят конкретните перспективи за увеличаване на стокообмена между България и Сирия – например доставките на повече традиционни български хранителни продукти като сирене, кашкавал, вина. Съществуват благоприятни условия и за включване на сирийски фирми в проекти у нас за изграждане на хотели, СПА центрове, голф игрища, жилища и промишлени мощности, както и за по-активното присъствие на български фирми в сирийски индустриални проекти – в енергетиката, водоснабдяването, напояването, пътното строителство, селското стопанство, туризма и други.
Сирия е сред основните търговски партньори на България от арабските страни. През 2009 г. стокообменът между София и Дамаск бележи спад от 57% спрямо предходната година. За първото полугодие на 2010 г. обаче се отчита близо 130% ръст в двустранния стокообмен спрямо същия период на 2009 г. Делът на Сирия в общия стокообмен на България с арабските страни за периода е 20,4 %. За първото полугодие на 2010 г. стокообменът е на стойност 93.1 млн. долара, като салдото е положително за нас (47.9 млн. долара). България изнася в Сирия предимно нефтени масла и масла от битумни минерали, царевица, трактори, метални пръти, ремаркета и др., а внася от там естествени фосфати, зеленчуци, тъкани, минерали, торове и др. Сирийските инвестиции у нас през 2009 г. са на стойност 0.87 млн. долара предимно в складове, цехове, хотели и др.
Има много неизползвани възможности за двустранно сътрудничество в туризма чрез обмен на почиващи и участия в специализирани борси и изложения. През 2009 г. общо 8837 сирийски граждани са посетили България, а българите, пребивавали в Сирия, са едва 143 души. От януари до септември 2010 г. страната ни е посетена от 8432 сирийски граждани, което е над 30% ръст спрямо същия период на 2009 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във