Банкеръ Daily

Новини

Започва 40-я Юбилеен Международен фолклорен фестивал

Традициите и фолклора на 11 държави ще видим в Бургас от 20 до 24 август, съобщиха от общината. Поводът е провеждането на 40-то юбилейно издание на най-стария в България международен фолклорен фестивал.


Тази година красивото и неповторимо танцово изкуство ще бъде пренесено и във всички квартали на общината. Основните сцени по традиция са Летния театър, лятна сцена Охлюва, пред сградата на Община Бургас, ж.к. Славейков, Изгрев, Меден рудник, кв. Лозово, Сарафово, Банево, Горно и Долно Езерово и Крайморие.


Фестивалът, който е и най-стария в историята на България ще продължи пет дни от 20 до 24 август. За приятната атмосфера и настроение ще се погрижат танцови ансамбли от 11 страни - Франция, Турция, Грузия, Словакия, Румъния, Русия, Хърватска, Индонезия, Украйна, Сърбия и България, като родният фолклор ще бъде представен от фолклорните формации Странджа и Пирин.


По време на срещата стана ясно, че тазгодишните носители на престижната награда Нестинарка е професионалният фолклорен ансамбъл Пирин от Благоевград, които ще представят страната ни още в първата вечер от фестивала.


Участниците ще поднесат живо и истинско усещане не само чрез танца, музиката и костюмите, а ще ни осигурят истинско пътешествие по пътя на родните си места - бит и култура. За това ще помогнат мултимедийните екрани на сцената на Летния театър.


Последната вечер ще започне с импресия за историята на фестивала, а химна на фестивала Префръкна птичка ще бъде изпълнен тази година от детски народен хор Трепетлика при ОДК - Бургас с ръководител Пепа Запрянова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във