Банкеръ Daily

Новини

Започна 19-ия Международен театрален фестивал „Варненско лято”

Започна 19-ия Международен театрален фестивал „Варненско лято”, който ще продължи до 12 юни. Негова основна цел е да представи основни тенденции в българската и международна сценична практика и да създаде пространство за междукултурен диалог, обмен и пазар. Програмата на фестивала по традиция е построена като мозайка от модули. Модулът „Българска селекция” държи във фокус театралните развития на българска сцена и извежда значимите и новаторски постижения през актуалния сезон. Международната програма представя водещи творци и тенденции в различни видове театър. Паралелната програма е отворена за разнообразни партньорски инициативи, дискусии, работни ателиета, теоретични конференции, лекции, представяне на книги, изложби и концерти.
Обемът на „Варненско лято” непрекъснато се разширява. Все по-активни са и опитите на фестивала да включва българската театрална продукция в международния театрален пазар. От 2008 г. съвместно с „Арт Офис” стартира модулът „Шоукейс” – витрина от иновативни и мобилни български продукции, насочена не само към публиката, но и към специално поканените селекционери и програматори на международни фестивали и организации. Основната програма от избрани български спектакли продължава да се определя от селекционер, като в 19-ото издание на фестивала селекционер е театроведът Асен Терзиев.
Фондация „Международен театрален фестивал Варненско лято” е учредена през 2004 г. с членове Цветана Манева (актриса), Николай Йорданов (театровед) и Асен Терзиев (театровед), като тя поема основните организационни функции по фестивала.
„През годините на своето съществуване МТФ „Варненско лято” се изгради и разви като устойчива и гъвкава структура от различни програмни модули. В този смисъл „Селекционирани български спектакли” остава просто модул сред други модули. Но все пак, като основен сред тях, най-голямата тежест пада върху него. Той няма да си поставя никакви жанрови или тематични ограничения и ще се постарае да разпознае такива театрални факти, в които е налице онова съчетание между художествено майсторство и новаторство, което е единственият сигурен гарант, че качественият диалог с публиката не може да не се състои”, отбелязва Асен Терзиев, селекционер на МТФ „Варненско лято” – 2011.

Facebook logo
Бъдете с нас и във