Банкеръ Daily

Новини

Запазват безплатните карти за служителите и пенсионерите в железниците

Всички служители на българските железници и пенсионерите, работили в системата ще запазят безплатните си карти за пътуване. Това стана ясно сред преговорите между зам.-министъра на транспорта Камен Кичев, синдикати, ръководствата на bdquo;Холдинг БДЖ ЕАД и на Национална компания bdquo;Железопътна инфраструктура. За запазване на привилегиите е съдействал и самият транспортен министър Ивайло Московски.


До решението се стигна след няколко месечни преговори. Преди дни железничарите дори се заканиха да организират протест на 19 декември. В края на май ръководството на железниците реши да прекрати издаването на безплатни карти за цялата жп мрежа на всички служители и пенсионери от системата от началото на 2013 година. Тогава министрите на транспорта и финасните Ивайло Московски и Симеон Дянков заявиха, чепреференциалните карти се използват от над 350 хил. души годишно, което струвало на превозвача над 250 млн. лева.


bdquo;До 15 февруари 2013 г. всички пенсионирани железничари ще могат да ползват досегашните преференции за безплатно неограничено пътуване, но с нови документи, каза Московски. По думите му след тази дата, освен картата, те ще трябва да разполагат и с билет с нулева стойност, издаден от билетна каса или във влак. В противен случай ще им бъдат налагани глоби.


Запазват се и преференциите за работещите в българските железници. През първите четири месеца на 2013 г. служителите на БДЖ и НКЖИ ще ползват поименни карти, като преди всяко пътуване са длъжни да се снабдят с билет с нулева стойност от касите или от влака, с който пътуват. Ако обаче не представят подобни карти, те също ще бъдат глобявани. До края на април от ръководството на БДЖ пое ангажимент да не променят цените за картите на служителите си и на тези, работещи с железопътната компания.


Предстои да бъде направен и допълнителен анализ на реалните пътувания, като срокът в който синдикати и ръководството на железниците трябва да се договорят за новите преференциални цени е 15 април 2013-а.


Транспортният министър е разпоредил още да бъдат възстановени и спиранията на бързи влакове в определени гари, за да имат хората от тези населени места възможност да ползват железопътен транспорт. Разписанията трябва да бъдат променени от 18-и декември (вторник), като подробна информация може да бъде намерена на сайта на БДЖ

Facebook logo
Бъдете с нас и във