Банкеръ Daily

Новини

Запаси от петрол и за кризисни ситуации

България вече ще има две категории стратегически запаси от петрол и нефтопродукти - целиви и за извънредни ситуации. Това предвижда внесеният от правителството законопроект за запасите, който на 23 ноември беше приет на първо четене в парламента. Разграничението се прави заради различния правен статут.


Запаси за извънредни ситуации занапред ще могат да създават както от държавната агенция Държавен резерв и военновременни запас, така и от частни фирми.Агенцията обаче е единствената, която ще се занимава с целевите запаси по преценка и поръчка от страна на държавата.


Текстовете въвеждат и нови методи, по които ще се изчислява количеството на запасите от петрол за кризисни ситуации. С норматива се регламентира също така начинът на съхранението им както на територията на страната, така и в други държави от Европейския съюз, като отпада изискването то да бъде предварително уреждано със споразумения между правителствата.


Приемането на новия закон се налага заради директива на Евросъюза от 14 септември 2009-а. До края на тази година европейските страни са длъжни да приведат законодателствата си в съответствие с новите разпоредби.

Facebook logo
Бъдете с нас и във