Банкеръ Daily

Новини

ЗАМЪРСЯВАНЕТО НА КРЕМИКОВЦИ В ИЗЛОЖБА

В СУ Св. Климент Охридски се откри фотоизложба на тема Животът срещу Кремиковци. Представени са фотоси от района на металургичния комбинат. С този си символичен акт студентите от Университетския клуб за екология и устойчиво развитие UNECO имат за цел да привлекат вниманието на колегите си и на широката общественост по наболелия проблем със замърсяването на околната среда в района на фирмата.
'Кремиковци' от години превишава пределно допустимите норми на показателите на атмосферния въздух и водите, като с това нарушава здравословното състояние на жителите в Софийската котловина и нанася много силни вреди върху екосистемите.
Много от индустриалните предприятия в България не спазват европейските препоръки и не оптимизират производствата си в посока на ограничаване на вредните емисии, като един от най-болезнените примери за това е именно комбината Кремиковци. Особено утежнение в случая е факта , че той е разположен в най-гъсто населения район на България, където са съсредоточени над 26 % от цялото население на страната (около 2 млн. души).
Идеята на фотоизложбата 'Животът срещу Кремиковци' идва да покаже не само мрачните снимки от района на металургичния парк, а и да провокира посетителите, като им внуши представата за битка между живота, раждащ се от природата и смърта идваща от 'Кремиковци'.

Facebook logo
Бъдете с нас и във