Банкеръ Daily

Новини

Зам.министър Маринов представи възможности за инвестиции у нас пред водещи представители на китайския бизнес

Пълноправното членството на България в ЕС се превърна във важен импулс за икономическото развитие на страната. Това заяви зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов днес, при откриването на българо-китайски бизнесфорум в столицата.
Силните страни на България за привличането на инвеститори са макроикономическата стабилност, ниското равнище на държавния и държавно-гарантиран дълг, ниският размер на корпоративния данък и данъка върху дивидента. Вярвам, че китайският бизнес ще оцени добрите условия за инвестиции в България, каза още зам.-министър Маринов.
Големият брой български и китайски компании, които присъстват на днешния форум и търсят своите партньори са доказателство за добрите отношения между двете страни. Надявам се, че българските и китайските бизнес представители ще успеят да обменят информация за важните за България проекти и ще търсят интересите си при реализирането на тези проекти, допълни още зам.-министър Маринов.
Във форума, организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия към МИЕТ и Агенцията за насърчаване на инвестициите към Министерството на търговията на Китай, участват над 160 български фирми и 100 китайски компании.
Участниците от китайска страна са ръководители на утвърдени компании, развиващи дейност в областите: енергетика, минна индустрия, химическа промишленост, фармацевтика, телекомуникации, цветни метали, електроника, строителство, недвижими имоти, финанси, инвестиции и др.
В рамките на посещението на китайската бизнес делегация бяха сключени няколко споразумения между български и китайски компании за съвместни проекти.
Китайската народна република е най-големият търговски партньор на България в Азия.
През 2008 година стокообменът между двете страни достига рекордното ниво от 1.267 млрд. долара, но през първото полугодие на 2009 г. той намалява с 35 % спрямо същия период на миналата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във