Банкеръ Daily

Новини

Зам.министър Мая Христова: България не е предлагала дялове на Русия в АЕЦ Белене

Факт е, че руската страна предлага помощ за строежа на АЕЦ Белене. Ние не сме я приели. Ние търсим европейски инвеститор. България е единствен собственик на ядрения проект, не е предлагала дялове на Руската федерация и не смята да го прави. Това каза заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Мая Христова по време на кръгла маса Проектът АЕЦ Белене и европейската енергийна сигурност: българските дилеми, организиран от Българската асоциация за външна политика с подкрепата на Фондация Конрад Аденауер на 26 април в парламента. В дискусията взеха участие евродепутатът и докладчик в Европейския парламент за напредъка на България по пътя й към европейското членство Джефри ван Орден, посланиците на Испания Хорхе Фуентес, на САЩ Джеймс Уорлик, на Великобритания Стив Уилямс и на Италия Стефано Бенацо, както политици, експерти и ядрени специалисти
Според евродепутата Надежда Нейнски, един от инициаторите на събитието, денят на форума не е избран случайно, а съвпада с 24-годишнината от аварията в „Чернобил. Този ден ни дава повод всяко решение, засягащо ядрената енергетика, да бъде вземано след много сериозни анализи. Защото една ядрена електроцентрала не е палатка, която можеш да сгънеш при лошо време и просто да си я прибереш вкъщи, каза Нейнски.
Същият ден софийската дискусия за АЕЦ Белене продължи и в Белград, но на най-високо ниво. При посещението си в западната ни съседка министър-председателят Бойко Борисов е обсъдил с колегата си Мирко Цветкович кой е стратегически партньор и на какъв етап е ядрения проект. Договорихме се на експертно ниво да се направи преглед на проекта, да се обсъдят всички документи от него и въз основа на това ще се вземе решение дали Сърбия ще участва в този проект, е казал Цветкович, цитиран от информационните агенции. Сръбският премиер е обяснил, че в страната му има мораториум за строеж на атомни централи, но забрана не се отнася за съседните страни. Стана ясно още, че съседите ни правят своя анализ на българския ядрен проект и засега не са взели решение за участие в него.

Facebook logo
Бъдете с нас и във