Банкеръ Daily

Новини

Заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова ще участва в официалната церемония по предаването на Председателството на SEDM

Заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова заминава днес (13 юли) на двудневно посещение в Лариса (Гърция), съобщиха от министерството. Тя ще участва в официалната церемония по предаването на Председателството на Процеса на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа (SEDM). Заместник-министър Цветкова, председател на Политико-военния направляващ комитет на Многонационалните мирни сили в Югоизточна Европа (ММСЮИЕ), ще предаде поста на своя колега заместник-министъра на отбраната на Италианската република Джузепе Косига.
България пое председателството на SEDM през 2009 г. като Секретариатът на инициатива отговаряше за планирането и координирането на изпълнението на основните политико-военни и военно-технически дейности между страните. За периода до 2013 г. дейностите ще бъдат поети от Секретариат от Министерството на отбраната на Италия.
На същата церемония, с участието на подразделения от националните въоръжени сили на страните от ММСЮИЕ, ще се извърши и тържествен акт по предислоциране на щаба на Многонационалната механизирана бригада Югоизточна Европа (SEEBRIG) в Лариса, Република Гърция.
На церемонията ще бъде представен и новият командир на Бригадата за следващите две години - бригаден генерал Здравко Поповски от Македония, който сменя на поста бригаден генерал Зибер Душку от Албания.
Ръководител на българската делегация за церемонията е заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Минко Кавалджиев. Българската армия ще бъде представена от военнослужещи от Втора леко-пехотна Тунджанска бригада.

Facebook logo
Бъдете с нас и във