Банкеръ Daily

Новини

ЗАМЕНЯМЕ МЕХАНИЗИРАНИЯ НИ ВЗВОД В КАБУЛ С ОХРАНИТЕЛЕН

От 30 юни 2008 г. ще бъде прекратено участието на българския механизиран взвод от състава на Регионално командване „Столица” в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността (ISAF) в Афганистан, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Правителството реши вместо него в Кабул да бъде изпратен взвод за охрана – до 70 военнослужещи с личното им оръжие и боеприпаси, бойна техника и техника за логистично осигуряване. Задачите на новата част ще бъдат основно охрана от кули на база „Warehouse”, конвоиране и обслужване на контролно-пропускателен пункт.
Промяната на формата и задачите на българското подразделение се налага във връзка с постепенно предаване на отговорностите по сигурността в страната от ISAF на афганистанските сили за сигурност.
Министерският съвет обсъди също увеличаването на българския контингент в Кандахар, Афганистан. Взето е принципно решение съставът на механизираната рота (до 220 военнослужещи), която участва в охраната на летището, да бъде допълнен с още до 50 души. Те ще поемат контрола върху един контролно-пропускателен пункт и по този начин българската част ще отговаря за цялата охрана на летището.
Текстът на решението ще бъде подготвен тази седмица и актът ще бъде приет на подпис.

Facebook logo
Бъдете с нас и във