Банкеръ Daily

Новини

Зам.-председателят на ЕК Нели Крус открива конференция за цифровата програма за Европа

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) и комисар по цифровите технологии Нели Крус ще открият Регионална конференция на тема: bdquo;Цифровата програма за Европа: реалност или все още предизвикателствоrdquo;. Министри и други представители на изпълнителната власт, неправителствени организации и бизнеса от повече от 12 държави в Югоизточна Европа, ще участват в събитието, което ще се проведе в хотел bdquo;Шератонrdquo;.


Целта на форума е да насърчи обмена на опит и добри практики при прилагането на целите на Цифровата програма за Европа 2012 на регионално ниво. Конференцията е с акцент върху електронното правителство, услугите за спешни повиквания при пътно-транспортни произшествия т.нар., eCalls services и в частност, българският принос за въвеждане на общоевропейската услуга, бързият интернет в училищата и приложения, свързани с е-образование.


Една от темите на първият дискусионен панел е: Е-свят ndash; може ли Европа да се превърне в един свързан континент?. Акцентите ще бъдат поставени на електронното правителство и трансграничните услуги за гражданите на Стария континент.


bdquo;Свободен WiFi райrdquo; е обединяващото заглавие на презентациите във втората част на панела, където ще бъде представена визията на български лектори. Тази част от форума е подготвена от Съвета на цифровите шампиони на ЕС.


bdquo;Учене чрез електронно образованиеrdquo; е мотото, под което ще бъдат дискутирани целите на Цифровия дневен ред в областта на подготовката на младите хора и възможностите за финансиране от Европейски фондове за постигане на бърз интернет в училищата в отдалечените райони на държавите.


Събитието ще отбележи постигнатия напредък от страните в региона и ще открои насоките за нови регионални партньорства. Резултатите от конференцията ще бъдат използвани за определяне на регионалните тенденции и за очертаване на бъдещото цифрово развитие на базата на споделения опит.

Facebook logo
Бъдете с нас и във