Банкеръ Daily

Новини

Зам.-министър Московски обсъди с посланиците на Испания и Румъния проекта за нов мост на р. Дунав

Заместник-министърът на транспорта Ивайло Московски обсъди с испанския посланик Хорхе Фуентес и с посланика на Румъния Антон Пъкурецу проекта за нов мост над р.Дунав мост при Видин - Калафат. На срещата присъства и Алберто Вергада, представител на испанската фирма-изпълнител на обекта - „FCC Constuccion.
Бяха дискутирани трудностите, свързани с бъдещото финансиране на проекта. Съгласно финансовите меморандуми по ИСПА, 2010 г. е крайният срок по отношение на възможността България и Румъния да ползват безвъзмездните финансови средства от фондовете на ЕС за проекта. В тази връзка зам.-министър Московски информира, че българската страна е предприела действия пред Европейската комисия за удължаване на срока на действие на меморандума по ИСПА и самият той е провел редица разговори в тази насока. Постигната е предварителна договорка с Генерална дирекция Регионална политика на Европейската комисия и се очаква срокът на действие на меморандума ще бъде удължен с една година, допълни той.
Зам.-министър Московски се запозна детайлно с хода на работа, както и с проблемите, които среща фирмата-изпълнител. Той увери присъстващите в желанието на страната ни да съдейства за преодоляване на проблемите. Изясни се, че испанската фирма не бива да очаква българската държава да се ангажира с разрешаването на всички нейни трудности.

Посланик Фуентес акцентира, че проекта е от голямо значение за неговата държава, а румънската страна потвърди своите ангажименти за съдействие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във