Банкеръ Daily

Новини

Зам.-министър Кичев представи състоянието на двете железопътни дружества

Заместник-министърът на транспорта Камен Кичев, изпълнителният директор на БДЖ Пенчо Попов и генералният директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура” Милчо Ламбрев представиха състоянието на двете железопътни дружества, както и реформите, които предстоят да бъдат извършени с цел стабилизиране на компаниите.
С решение на Министерския съвет ще бъдат отпуснати 140 млн. лв. на БДЖ, заяви Камен Кичев. Тази сума е първата част от предстоящите до 460 млн. лв., които са заем от Световна банка. Това е сериозен ангажимент поет от държавата за развитието на националния превозвач БДЖ, каза още заместник-министър Кичев.
По отношение на НК Железопътна инфраструктура заемът от Световна банка ще бъде в размер на близо 140 млн. лв., който основно ще бъде използван за закупуване на оборудване за механизация на железния път.
Изработен е и социален пакет от мерки за стабилизирането на двете дружества, който включва и план за преструктуриране на персонала. Тези мерки бяха представени пред социалните партньори. Предстои направените предложения да бъдат обсъждани с тях, заяви още Кичев.
Заместник-министър Камен Кичев обяви, че финансовите резултати на БДЖ „Товарни превози” за януари тази година са по-добри от тези за същия период през миналата, което показва съживяване на икономиката в страната и увеличаване на товарите. Също така за последната година и половина няма неизплатени заплати, като в момента всички задължения към служителите на двете компании са издължени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във