Банкеръ Daily

Новини

Зам.-министър Иво Маринов ще води делегацията за сесия на българо-чешката група за икономическо сътрудничество

Заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов ще ръководи българската делегация за петото заседание на българо-чешката работна група за сътрудничество в икономиката, бизнеса и инвестициите. То ще се състои в Прага днес. Съпредседатели на работната група са Маринов и зам.-министърът на промишлеността и търговията на Чехия Милан Ховорка.
По време на посещението си в Прага г-н Маринов ще разговаря с министъра на промишлеността и търговията на Чехия Владимир Тошовски. Двамата ще обсъдят перспективите за разширяване на двустранните отношения.
Дискусиите по време на петото заседание на групата ще акцентират върху възможностите за чешки инвестиции и делови контакти в България. Ще бъдат обсъдени конкретни мерки за разширяване на сътрудничеството в енергетиката, минното дело, търговията, инфраструктурата, усвояването на средствата от структурните фондове за малки и средни предприятия, туризма и др.
След общото заседание на двете делегации в рамките на сесията ще се състои семинар на тема „Възможности за разширяване на съвместното бизнес сътрудничество, организиран от МИЕТ и Министерството на промишлеността и търговията на Чехия. Очаква се в него да вземат участие близо 30 представители на държавни институции и компании и на частния бизнес от Чешката република. От българска страна ще се включат представители на Министерството на икономиката, Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия, дипломати.
В края на срещата зам.-министрите Ховорка и Маринов ще подпишат протокол за икономическо сътрудничество между двете министерства.
През 2009 г. стокообменът между България и Чехия е на стойност над 552 млн. евро. Това е 19% спад спрямо 2008 г. Взаимната търговия е с отрицателно салдо за нашата страна от над 364 млн. евро. Водещите стоки в българския износ към Чехия са неблагородни метали, машини, електрооборудване, храни, текстил. В чешкия внос към България преобладават машини, електроапарати, транспортни съоръжения, метали, пластмаси, химически препарати, облекла. Преките инвестицииот Чехия у нас през 2009 г. са били 8.48 млн. евро. През последните години те са насочени към водни електроцентрали, електроразпределително дружество, мощности за отоплителна техника и магнитни материали, консултантска и финансова дейност. Чехия заема 9-о място по брой чужди туристи, посетили България през 2009 г. – тогава те са били 176 845, а българските в Чехия – 30 458.

Facebook logo
Бъдете с нас и във