Банкеръ Daily

Новини

Зам.-министър Цветан Димитров обсъди създаването на стратегия за развитие на хидромелиорациите със Световната банка

Зам.-министърът на земеделиуето Цветан Димитров обсъди създаването на стратегия за развитие на хидромелиорациите с Майкъл Якобсен, старши специалист на Световната банка в областта на водните . „Секторът на хидромелиорациите има много проблеми, трупани и нерешени през последните 20 години. Реформите от края на 90-те години не подобриха нещата, сдруженията за напояване, които се създадоха не изпълниха функциите, за което бяха създадени. Площите, които се напояваха намаляха и това донесе негативни последствия на земеделието в България”, каза на срещата зам.-министър Димитров. „МЗХ започна работата по проект за Стратегия за развитие на хидромелиорациите, за която имаме нужда от експертиза на специалисти в сектора и извън страната”, подчерта още зам.-министърът.
На срещата беше обсъдено доброто сътрудничество между България и Световната банка. От страна на банката се финализира Стратегията за партньорство между двете страни, която ще обхваща 5-годишен период. Тя е достатъчно широкообхватна и дава много полета за сътрудничество, включително и в областта на хидромелиорациите, посочи Майкъл Якобсен.
С подкрепата на Световната банка България очаква да постигне по-добра организация на дейността напояване и модернизиране на съоръженията в областта на хидромелиорациите.
Помощта на Световната банка е важна и по отношение на нормативната и законовата база, която ще е основа за практическото изпълнение, позовавайки се на световния опит и Европейското право. Правилните законодателни решения ще дадат отговор на въпроса за цената на водата – цени на пазарен принцип или регулирани от държавата, както сега.

Facebook logo
Бъдете с нас и във