Банкеръ Daily

Новини

Зам.-министър Боянова разясни възможностите за финансово подпомагане на птицевъдството

Схемите, по които българските птицевъди могат да получат финансово подпомагане, представи заместник-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова пред участниците в Международната конференция „Птицевъдство 2010”. Безопасността и качеството на храните е от изключителна важност за екипа на Министерството на земеделието и храните и в тази връзка ние работим активно, за да стимулираме родното производство, обяви зам.-министър Боянова.
По думите й от 11 октомври до 12 ноември 2010 г. в Областните разплащателни агенции ще се приемат документи на фермери, които искат да получат кредит за закупуване на фураж или фуражни компоненти. Сумите, които ще се отпускат са 0,50 лева за един бройлер, 2 лева за един брой кокошка – носачка, 4 лева за един брой патица и 4 лева за един брой пуйка. Общият бюджет на тази кредитна линия е 6 млн. лева.
Собствениците на ферми, които не са достигнали тавана от 7500 евро по de minimis могат да получат кредит при 3% лихва. Фермерите, които надхвърлят този таван, ще имат право на кредит на референтен лихвен процент, който към момента е 5,15%.
Другата опция за подпомагане на птицевъдите в страната е временната държавна помощ за подпомагане на земеделските производители. Мярката стартира от днес и ще продължи до 2 ноември. Документите за кандидатстване на земеделските производители ще се подават също в Областните разплащателни агенции, а общата стойност на предоставената помощ за едно стопанство по тази мярка е 15 000 евро. Ресурсът по тази временна държавна помощ е 3,48 млн. лева, като указанията за кандидатстване ще бъдат публикувани на сайта на фонда. Държавна помощ ще се предоставя и за водене на родословни книги и за определяне на продуктивността и генетичните качества на животните.
Заместник-министърът разясни и предложението за комбиниране на държавната помощ за хуманно отношение към кокошки – носачки и за производство на качествено краве мляко с възможностите за кандидатстване по Мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” от Програмата за развитие на селските райони. Идеята на Министерството на земеделието и храните е животновъдите, които искат да достигнат стандартите на Общността за хуманно отношение на животните, да получат надбавка към субсидията по мярка 121 от ПРСР, и в същото време да имат възможност да ползват инвестиционен кредит от ДФЗ на референтен лихвен процент.
По време на срещата заместник-министър Светлана Боянова обсъди с птицевъдите и въпросите за нелегалния внос на яйца и месо, и високите цени на фуражите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във