Банкеръ Weekly

Новини

Законът за отпадъците ни задължава да събираме разделно

От началото на годината в сила влезе новият Закон за управление на отпадъците. Той задължава търговски обекти, стопански, производствени, административни сгради, офиси и туристически обекти да разделят отпадъците си на минимум пет основни вида ndash; хартия, картон, пластмаса, стъкло и метал.


На пресконференция зам.-кметът по строителство и екология в Шумен Иван Йонков коментира настъпилите промени и произтеклите от тях задължения на общините. Според закона до 2016 г. общо 25% от отпадъците трябва да се отделят и да се върнат в икономиката, до 2018 г. процентът трябва да стане 40, а до 2020 г. 50% от отпадъка задължително трябва да се рециклира.


Шумен работи в тази посока от няколко години и има сключени договори за разделно събиране на отпадъци с две фирми - Екопак и Екобулпак, които притежават лицензи за извършване на дейности с отпадъци, съобщиха от общината.


Контейнерите на Екопак са разположени на север от бул. Симеон Велики в града и са 227 на брой. Булекопак обслужва районите на юг от бул. Симеон Велики и селата южно от Шумен, като 351 контейнера са разположени в Шумен и 99 в селата. От тази система за разделно събиране биха могли да се възползват малките фирми, офиси, търговски и туристически обекти, т.е. онези, които имат персонал между трима и петима души. Този тип малки обекти и фирми не са длъжни нито да закупуват контейнери, нито да плащат за извозване на отпадъците.


За големите търговските обекти, стопанските, производствени, административни сгради, офиси и т.н. разделното събиране на отпадъците ще се извършва чрез сключване на договори с юридически лица и фирми притежаващи необходимия лиценз.


Община Шумен е поискала от РИОСВ списък на лицензираните за тази дейност юридически лица, който ще бъде качен на сайта й. Информация за този тип фирми собствениците могат да получат и от РИОСВ. Според новия закон фирми и обекти, които не събират и изхвърлят разделно отпадъците си, ги грозат глоби от 3000 до 10 000 лева. Друг вариант е предаването на отпадъците в пунктовете за изкупуване срещу съответно заплащане.


В момента община Шумен води разговори с фирми, притежаващи лиценз за разделно събиране, за да обсъдим какви параметри трябва да заложим по една бъдеща процедура по ЗОП, чрез която да си изберем партньор, с който да сключим договор и който партньор да изгради линия на сепариране, казва още Иван Йонков. Една подобна линия е скъпа и за реализирането й са нужни няколко милиона лева. Зам-кметът уточни, че линията за сепариране трябва да бъде в близост до града и в същото време близо до депото за твърди битови отпадъци.

Facebook logo
Бъдете с нас и във