Банкеръ Daily

Новини

ЗАХАРНИ ЗАВОДИ ПРЕДЛАГА ИЗСУШЕН ВИСОКОПРОТЕИНОВ ЗЪРНЕН ФУРАЖ

В началото на семтември в Захарни заводи АД - Горна Оряховица ще започне призводството на високотехнологичен фуражен продукт, богат на протеини и необходим като съставка в комбинарини фуражи при хранене на животни. Заводът за спирт при захарния комбинат е на финалната права с пускането на новата производствена иинсталация за сух фуражен продукт, съобщи Стоян Шубеков, изпълнителен директор на дружеството. Инвестиционният проект на Захарни заводи АД възлиза на 20 млн. лв.
Новата инсталация е доставена от реномираната немска фирма Anhydro.
Близо от две години спиртът в предприятието се произвежда основно от фуражна пшеница (която не е подходяща за производство на хляб) и царевица. В началото на май Заводът за спирт изпълни и високите изисквания и условия на Европейската фармакопея и вече може да доставя спирт за производството на лекарства и лекарствени препарати.
В синхрон с екополитиката на Захарни заводи АД са решени и екологични проблеми – пълно оползотворяване на отпадъка(шлемпа), който се получава при спиртопроизводството.Отпадъчният продукт се превръща във високопротеинов фураж. Той ще замести животинските добавки, които вече са забранени в Евросъюза. Подходящ е за включване в храната за преживни животни, свине, птици и риби, заради си съдържание на смилаем протеин от зърнен произход и от остатъчните от ферментацията дрожди. Богатото съдържание на фибри, незаменими аминокиселини, минерали и микроелементи превръщат този фураж в много търсена стока, съизмерима със соевия шрот.
Трябваше ни технология, която да позволи този продукт да се транспортира на далечни разстояния. Задачата бе решена с операцията сгъстяване чрез използване на вакуум изпарител инсталация и т. нар. сушене, уточняват експертите от Завода за спирт.Накрая се получава сух продукт с над 30% съдържание на протеини от растителен произход. Освен база за производството на комбинирани фуражи той може да се използва и самостоятелно в животновъдството. През 2008г. Захарни заводи АД експериментира и предложи на местни фермери мокър фураж. След тестване те са проявиха голям интерес към него, защото млеконадоят се е увеличил. Сухият фураж има още по-големи предимства – лесно се транспортира и съхранява.
Подобно производство по света има, но Захарни заводи АД са първите, които го въвеждат в България. Изсушеният високопротеинов зърнен фураж е:

- източник на енергия и замества скъпите фуражи – соев и слънчогледов шрот;
- под въздействието на хлебната мая е обогатен с витамини от група В;
- цената на тон продукт ще бъде изключително атрактивна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във