Банкеръ Weekly

Новини

Захариева: Няма да се спират разплащания по договори

Ще се опитаме да направим всичко възможно, за да продължи гладко разплащането по подписаните обществени поръчки и договорите по оперативните програми. Те ще бъдат основните източници на договори за фирмите от бранша и през следващите две-три години. Това заявиnbsp; министерът на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева след среща с Управителния съвет на Камарата на строителите в България. Пред бранша тя поиска всички страни да работят заедно, за да се усвоят тези средства.


Участниците обсъдиха възможности за оптимизиране на системата за провеждане на обществени поръчки чрез намаляване до минимум на дискриминационните условия по търговете. Те се обединиха около мнението, че въвеждането на електронни търгове ще намали субективния фактор, а създаването на електронни досиета за големите строителни проекти ще даде по-висока степен на прозрачност и проследимост в изпълнението на проектите. За това е важно бързо да започне работа по въвеждането на електронните досиета, заяви ощеnbsp; Захариева.


Като основен приоритет в работата си като министър на регионалното развитие и благоустройството тя отново посочи повишаването на енергийната ефективност в жилищните и промишлените сгради. За тази цел ще се работи за създаването на единна програма, която да обхване всички индустриални, публични и жилищни обекти. Бързото въвеждане на мерките не само ще намали разходите, но ще подобри състоянието на сградите и ще осигури заетост на малките и средните фирми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във