Банкеръ Daily

Новини

Заемите за саниране на многофамилни жилища с европейски средства ще са потребителски и с по- ниски лихви от пазарното равнище


Заемите за саниране на многофамилни жилища с европейски средства ще са потребителски и се очаква лихвите по тях да бъдат наполовина по-ниски от пазарното равнище. Това е съобщил министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев по време на инспектирането на ремонтно-обновителните работи на многофамилна жилищна сграда на ул. Цар Самуил 2 в София, която се реализира по съвместния проект на МРРБ и Програмата на ООН за развитие (ПРООН) – Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради.
Подобни заеми са по-високо рискови, но за целта гаранционен фонд с 13 млн. лева ще издава и гаранции към банките, които ще отпускат кредити, за да имат по-нисък риск и да дадат максимално изгодни лихви.
Министърът е уточнил още, че банките, които ще работят по проекта ще бъдат избрани на състезателен принцип. До края на годината ще спечели тази, която даде най-ниските лихви.
Министърът е припомнил още, че по програмата са предвидени 63 млн. лева. От тях 50 млн. лева са грант по схемата, която предвижда съучастието с по петдесет на сто от държавата и от собствениците на апартаментите.
За да се участва в проекта е необходимо да бъде регистрирано сдружение на етажната собственост. Само тогава може да се търси консултация от проджект-мениджъра по места, който ще помогне при подготовката на проекта за саниране. Очаква се между 300 и 500 сгради да бъдат санирани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във