Банкеръ Daily

Новини

Задържан при акция Килърите във Варна остава в ареста

Апелативният съд във Варна потвърди мярката на хижаря, задържан по акция „Килърите 2”, съобщиха от пресслужбата на съда. Райчо Стойнев, който заедно с други четири лица се разследва за помагачество за убийството на шуменския бизнесмен Румен Рачев остава в шуменския арест. Състав на Апелативния съд във Варна днес потвърди определение на Шуменския окръжен съд от края на февруари, с което е била оставена без уважение молбата на обвиняемия за изменение в по-лека на мярката за неотклонение
Стойнев е в ареста от края на м. август миналата година след акция, добила популярност като „Килърите 2”. Тогава заедно с Васил Костов (Кеца), с Янко Попов, с Георги Вълев и с Петър Стоянов бяха привлечени като обвиняеми по досъдебно производство на Областната дирекция на МВР в Шумен, заради участието си като помагачи за убийството на Румен Рачев, извършено през юли 2009 година в Шумен. Освен това обвинение Стойнев се разследва и за притежанието на боеприпаси, открити в хижата, в която работи.
Стойнев се явява за трети път пред Варненския апелативен съд, за да моли за изменение на процесуалната мярка за принуда и за трети пореден път въззивната инстанция потвърди ареста му. Защитата на хижаря днес оспори правната квалификация на привличането на Стойнев като обвиняем. Според адвокат Марковски „фигурата помагачество към подбудителство за убийство не съществува в правния мир”. Защитата твърди, че няма нито едно доказателство, което да подкрепя обвинението към Райчо Стойнев, че е подбудител към убийство, а второто повдигнато му обвинение за притежание на боеприпаси не се наказва тежко.
За пореден път Апелативният съд констатира, че събраните до настоящия момент доказателства обосновават предположението, че Райчо е съпричастен към престъпните деяния, за които се разследва. Съдът намира, че до приключване на досъдебното производство прокуратурата има право да променя квалификацията на обвиненията, повдигани спрямо разследваните лица. И според тази съдебна инстанция все още е реална опасността ако е на свобода Стойнев да се укрие или да извърши други престъпления. Аргументи за това твърдение съдът намери в приобщените по делото нови показания на разпитани в началото на годината свидетели. В протоколите за разпита им, съдът съзира опити на лица, разследвани по „Килърите” да въздействат и да заплашват свидетели с физическа разправа. На твърдяното от защитата изключително влошено здравословно състояние на Стойнев, днес апелативната инстанция противопостави заключението на съдебно-медицинската експертиза, според която Райчо може да се лекува от прекарания преди три години инфаркт в условията на ареста.
С оглед на изключително високата степен на обществена опасност на престъпленията, извършвани от множество лица, действали в синхрон, Варненският апелативен съд прецени, че към настоящия момент най-адекватната и законосъобразна мярка за неотклонение спрямо Райчо Стойнев е потвърдената от първоинстанционния съд „задържане под стража”.
Определението на Апелативния съд във Варна не подлежи на обжалване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във