Банкеръ Daily

Новини

Задържан е основният участник в престъпната схема с източване на ДДС

Задържан е основният участник в престъпната схема с източване на ДДС, съобщиха от МВР
В рамките на провеждащата се под ръководството на Старозагорската прокуратура операция „Играчите” криминалистите извършват процесуално-следствени действия на адреси на териториите на Сливен, Стара Загора и Велико Търново. Акцията се реализира след предварително разследване на престъпна схема за източване на ДДС чрез осъществяване на фиктивни сделки със зърнени култури. Установен е основният играч в схемата М.Ф. (49г.), действал чрез еднолична фирма, регистрирана на майката на негов съучастник Ж.К. (40г.). Във веригата били включени още съпругата и майката на М.Ф. Изяснен е механизмът на извършваната престъпна дейност, която според данните, събрани до този момент е действала от 2008 г. – регистрирана и реална фирма се занимава с изкупуване и търговия със зърно основно от реални земеделски кооперации и производители. В доставките обаче фигурират и фирми, които в последствие биват дерегистрирани по Закона за ДДС, като техните места се заемат от новосъздадени. По този начин се е формирал неправомерен данъчен кредит, който по предварителни данни е в размер на около 2 милиона лева.
М.Ф. е задържан във вилата му в Сливен. Той е регистриран като извършител на 34 престъпления. Само за пет години (от 2003 до 2008 г.) старозагорецът е осъждан девет пъти за престъпления от общ характер.
Действията по разследването продължават и в момента, усилията на криминалистите са съсредоточени в изясняването на ролята и съпричастността на останалите участници в престъпната схема.

Facebook logo
Бъдете с нас и във