Банкеръ Weekly

Новини

Задължителната детска градина за четиригодишните скара депутатите

Въпреки продължилите няколко часа дебати и спорове около проектозакона за училищното образование депутатите не успяха да приемат новите текстове, с които родителите на четиригодишните ще бъдат задължени да изпращат децата си на градина. Причината за това стана края на работния ден на народните представители, като се очаква работата им по законопроекта да продължи и утре.


Референдумът за ходенето на детска градина на четиригодишните деца е спечелен от тези, които искат това да се случи. Това заяви министърът на образованието Сергей Игнатов. За да защити казаното, той изнесе статистика, според която едва 1.9% от родителите са против предлаганата от просветното ведомство мярка. Игнатов обясни, че е съгласен с това, че решението трябва да се взема от семействата, но даде пример, че държавата има право да задължава, както има задължение да се ходи на училище от 6-годишна възраст и както преди време е имало задължителна военна служба. Ние като управление сме задължени да сумираме това, което е в приемните на кметовете в цялата страна, семействата постоянно искат места в детските градини. Общо 80% от четиригодишните сега ходят на детска градина, ние няма да постигнем 100%, но ще постигнем 87-92 на сто, коментира Игнатов. По думите му има рисков контингент и затова ако родителите не уважават това решение, то държавата трябва да каже, че децата трябва да ходят на детска градина.


Срещу законопроекта на управляващите остро реагираха от Атака. Според депутата и председател на комисията по образование в парламента Огнян Стоичков някои от мерките в закона не са финансово обезпечени.


По Конституция задължително е училищното, а не предучилищното образование, изтъкна съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров. По думите му управляващите спекулирали с твърденията, че мярката сваляне на възрастта се налага от страна на Европейската комисия. Всички препоръки са за разнообразяване на формите за образование както формални, така и неформални. Ако услугата е добра, хората сами ще дойдат и ще дадат децата си, но тя няма необходимата обществена подкрепа, посочи Димитров. Той припомни, че над 40 организации се обявиха срещу задължителната детска градина за четиригодишните, а според социологическите проучвания 90% от хората са се обявили срещу задължителната подготовка за петгодишните деца преди две години.


В подкрепа на твърдението синият депутат Веселин Методиев предложи задължителният характер на разпоредбата да се замени с пожелателен и да се каже, че предучилищната подготовка може да започне от четиригодишна възраст.


От ГЕРБ репликираха на това предложение с мотива, че в много европейски страни предучилищната подготовка започва от 3-годишна възраст. Доказано е, че по-ранната подготовка и социализирането на децата, води до по-доброто им развитие, заяви депутатът от мнозинството Румен Стоилов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във