Банкеръ Daily

Новини

Задълбочаваме сътрудничеството си с Китай в сферата на търговията и икономиката

За интензивно търговско-икономическо сътрудничество между България и Китайската народна република се обявиха премиерът Бойко Борисов и заместник-председателят на КНР Си Дзинпин, съобщиха от правителствената пресслужба. Министър-председателят се срещна в Министерския съвет с китайския гост, който е на двудневна официална визита у нас. Основна тема на разговора им бяха възможностите за разширяване на сътрудничеството в областта на икономиката, търговията и стимулирането на контактите между бизнеса от двете страни.
България е прекрасно място за инвестиции, а китайските фирми могат да ползват страната ни като мост към пазара на Европейския съюз, подчерта премиерът Бойко Борисов пред Си Дзинпин. Той увери госта, че правителството ще помага на китайския бизнес в България. Едва ли има по-подходящ момент за китайските инвеститори да стъпят в България и да навлязат на европейския пазар, каза още министър-председателят и прикани китайския бизнес да инвестира в сектори като енергетиката, изграждането на индустриални зони, туризъм, земеделие и винопроизводство.
Засилването на търговско-икономическите отношения с България за нас е много важно и Китай ще насърчава мощното навлизане на български фирми на китайския пазар, посочи пред българския премиер заместник-председателят на КНР. той допълни, че Китай ще търси нови области на сътрудничество, а двете държави трябва да използват предимствата си пред инвеститорите, особено в областта на земеделието, туризма и винарския бранш.
Общо бе и мнението, че трябва да бъде засилен двустранният стокообмен, който възлиза на 1.33 млрд. щ.д. към края на миналата година.
По време на срещата беше дадена висока оценка и на двустранния политически диалог и политическото доверие между България и КНР. Премиерът Бойко Борисов поздрави китайския гост по случай 60-годишнината от създаването на Китайската народна република. Той припомни, че България последователно се придържа към принципа за „един Китай” и отправи и покана до китайския си колега Вън Дзябао да посети страната ни.
От своя страна, Си Дзинпин поздрави българския премиер по повод встъпването му в длъжност и изрази надежда, че под негово ръководство България ще се развива добре. „България винаги ни е подкрепяла по важни за нас въпроси, отношенията ни с България са важни, вие сте наши приятели”, подчерта зам.-председателят на КНР Си Дзинпин по време на срещата си с премиера Бойко Борисов.
В присъствието на двамата на специална церемония в Министерския съвет бяха подписани шест споразумения между представители на българския и китайския бизнес на стойност близо 850 млн. щ.д. Сред тях са договор за покупка на електролитна мед на стойност 800 млн. щ.д., споразумение с акционерите на автомобилните компании „Литекс Моторс” АД и „Грейт Уол Мотор Къмпани” и договор за заем от 5 млн. евро между Българската банка за развитие и Китайската банка за развитие и др.

Facebook logo
Бъдете с нас и във